Identificirani posmrtni ostatci ekshumiranih u Sotinu

19.09.2013. 16:11:58

Posmrtni ostatci 13 žrtava iz Domovinskog rata, ekshumiranih u travnju ove godine u Sotinu pokraj Vukovara, identificirani su danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Riječ je posmrtnim ostatcima koji su eksuhirani iz sekundarne grobnice u travnju ove godine, a bili su izmješteni tijekom 1997. godine iz primarne gorbnice u koju su bili bačeni nakon egzekucija tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku. Izrazivši sućut obiteljima žrtava, ministar branitelja Predrag Matić poručio im je da su danas došli na kraj puta potrazi za članovima svojih obitelji. "I sam sam bio svjedok kada ste u središtu svog sela bdjeli i tražili od svojih sumještana da vam daju informacije gdje su vaši najmiliji", rekao je. Dodao je "da je to mnogo godina bilo uzalud, ali evo, došli smo na kraj puta". Apsurdno je, ocijenio je ministar, "da se do konačnih rezultata došlo zahvaljujući upravo onima koji su i sudjelovali u tom zločinu". Ministarstvo branitelja u suradnji s gradom Vukovarom napraviti će dostojanstveni spomenik svim žrtvama vašega mjesta u Domovinskom ratu, rekao je. Spomenik će biti i za onih 18 Sotinjana koje još tražimo, i to njih 12 koje tražimo u samom selu te šest koji su nestali na nekim drugim stratištima i ratištima, dodao je. Sukladno zakonu obilježiti ćemo mjesto masovne grobnice, gdje su pronađeni posmrtni ostatci vaših najmilijih, dodao je. Brojka od 1702 nestalih danas će se smanjiti na 1689, pa smo barem ovu nesretnu brojku smanjili. To govori da će Ministarstvo branitelja i Vlada nastaviti neumorno tražiti sve vaše najmilije i nećemo se smiriti dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu, istaknuo je Matić. Znamo da nam vrijeme nije saveznik, no mi od ovog posla ne odustajemo, naglasio je ministar. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.