IDS bez gradonačelnika u sjedištu Istarske županije te najvećem gradu – Pazinu i Puli

31.05.2021. 08:49:00

Nakon drugog kruga lokalnih izbora poznati su gradonačelnici svih županijskih središta, u većini su dosadašnji gradonačelnici zadržali svoje pozicije, no u sedam gradova došlo je do promjene. 

Nove gradonačelnike su dobili Zagreb, Rijeka, Split i Osijek u kojima su pobijedili Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad), Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS), Ivica Puljak (Centar) i Ivan Radić (HDZ). No, uz četiri najveća hrvatska grada do promjena je došlo u još tri županijska sjedišta – Čakovcu, Varaždinu i Pazinu.

U Čakovcu je za gradonačelnicu izabrana Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca, HNS, Demokrati, HSLS, HDSS) koja je s 57,56 posto glasova pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti, Reformisti) koji je dobio 42,44 posto glasova.

Smjena gradonačelnika dogodila se i u Varaždinu gdje je Ivan Čehok (grupa birača) izgubio za 169 glasova. On je dobio 49,24 posto glasova, a pobjednik Neven Bosilj (SDP) 50,75 posto glasova. 

U Pazinu, sjedištu Istarske županije, s 52,23 posto glasova dosadašnjeg gradonačelnika Renata Krulčića (IDS, HSU, HNS) pobijedila je jedna od osnivačica i nekadašnja izvršna direktorica GONG-a Suzana Jašić (Možemo). Krulčić je osvojio 155 glasova manje od svoje protukandidatkinje.

Na čelu Karlovca u iduće četiri godine ostaje Damir Mandić (HDZ, HSLS) koji je s 55,02 posto glasova pobijedio Davora Petračića (SDP, HSS, Reformisti) (44,98 posto).

Poziciju gradonačelnika zadržao je i Karlo Starčević (HSP) u Gospiću s osvojenih 68,05 posto naprama 31,95 posto Marija Stilinovića (HDZ).

Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje gradonačelnik Zadra. On je s 54,43 posto glasova pobjedio Marka Vučetića (SDP, AM, HSS, GLAS, Centar) koji je dobio 45,57 posto glasova.

Kontinuitet je zadržan i u Šibenik gdje je Željko Burić (HDZ, HSLS) s osvojenih 64,02 posto glasova pobijedio Tončija Restovića (SDP, NL) koji je osvojio 35,98 posto.

U Dubrovniku gradonačelničku poziciju zadržao je Mato Franković (HDZ, Suverenisti, HSU) s osvojenih 59,92 posto, dok je protukandidat Pero Vićan (DDS) dobio 40,08 posto.

Ivan Penava (IP- NL, HKS) ostaje gradonačelnik Vukovara pobijedivši u drugom krugu s 54,35 posto glasova Nikolu Mažar (HDZ) koji je osvojio 45,65 posto, a Mirko Duspara (NL) gradonačelnik Slavonskog Broda. On je dobio 52,29 posto u odnosu na Dragana Jelića (HDZ, HSP) koji je prikupio 47,71 posto glasova.

Sisak također zadržava staru novu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček (SDP, Centar, Laburisti, ORAH) koja je s 52,92 posto glasova porazila Željku Josić (HDZ, HSLS, HKS, HSP, SDA Hrvatske, HSS, HSU i HNS) koja je dobila 47,08 posto.

U prvog krugu gradonačelnici u izabrani u šest županijskih središta. U Požegi je u prvom krugu pobijedio Željko Glavić (HDZ, HSU) osvojivši više od 50 posto glasova, u Koprivnici Mišel Jakšić (SDP, HSS, HSU, HSLS, GLAS), a u Virovitici Hrvoje Miler (HDZ).

Za gradonačelnika Bjelovara u prvom krugu izabran je Dario Hrebak (HSLS), za gradonačelnika Krapine Zoran Gregurović (HDZ, ZDS, DHSS, A – HSS, SU) , a Velike Gorice Krešimir Ačkar (HDZ, Stranka rada i solidarnosti , SKNL, HSU, HSLS).

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/foto HINA/ Daniel SPONZA/ ml

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.