Idući tjedan odluka o kažnjavanju Hrvatske zbog spora oko izručenja Perkovića

13.09.2013. 08:52:03

Jedna od potencijalnih kazni mogla bi biti odgoda pristupanja Hrvatske zoni Schengena.

Vrlo su brzo prestale svirati "fanfare" zbog ulaska Hrvatske u EU. Već drugi mjesec članstva donio je nesrazmjer u mišljenjima između EU i Hrvatske, kako bi se trebalo postupati u postupcima izručenja. Izmjena zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana prije hrvatskog pristupanja Uniji, dovele su Hrvatsku pred gotov čin. Ipak, Vlada se odlučila inatiti i izazvati oštru reakciju Europe.

Odluka o neizručenju bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, podijelila je i Hrvatsku, ali i odmah zahladila odnose sa strogom Unijom. Posljedice se toga mogu očekivati vrlo brzo. Očekuje se kako će Europska komisija uporabiti članak iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da provede kaznene mjere ako se prekrše pravila EU-a, takozvani zaštitni članak, odnosno zaštitne mjere predviđene člankom 39 ugovora o pristupanju.

- Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni članak - rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije pod uvjetom da ostane neimenovan. On je rekao da će se to vjerojatno dogoditi na redovnom sastanku povjerenika EU-a idućeg tjedna, prenosi Reuters.

Vlada u Zagrebu je nastojeći izbjeći sankcije prošlog mjeseca obećala da će u potpunosti primijeniti europska pravila. No povjerenica za pravosuđe, Viviane Reding, u pismu hrvatskom minsitru pravosuđa Orsatu Miljeniću od 4. rujna rekla je kako obećanje da će iduće godine promijeniti način provedbe europskog uhidbenog naloga nije dovoljno. Ona je rekla da bi nepoštivanje pravila moglo dovesti do odgode pristupanja Hrvatske zoni Schengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.