IMA NEKA TAJNA VEZA: Što Karamarko ima s okršajem Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

20.07.2019. 10:16:40

ŠUŠKA SE ŠUŠKA Kako ujediniti raslojenu desnicu, pitanje je to koje se na hrvatskoj političkoj pozornici pojavi svako malo, a potom, i vrlo brzo gurne pod tepih, jer kako za sada stvari stoje, desnicu je teško staviti pod jedno te formirati u jednu ozbiljnu i relevantu političku opciju koja može ugroziti dualizam stranaka koje dva desetljeća rukovode državom. Svi pokušaji ujedinjenja desnice, proklizali su upravo na onima koji istu te desnicu predstavljaju. Je li u pitanju ego i taština pojedinaca, ili se pak radi o podmetanjima, teško je reći, no ono čemu trenutačno svjedočimo u Neovisnima za Hrvatsku, može se okarakterizirati kao još jedna tipična hrvatska politička priča. Naime, kao što je poznato u stranci kojom ravna Bruna Esih provodi se svojevrstan pokušaj puča, a na čelo Neovisnih nastoji se ugurati bivšeg HDZ-ova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, uz kojega je otvoreno stao jedan od najistaknutijih članova Neovisnih Tomislav Jonjić. Neovisni su se, tvrde upućeni, počeli nagrizati i svađati nakon europskih izbora kada su uvidjeli kakvu su grešku napravili tvrdoglavo odbijajući ući u koaliciju sa Suverenistima Ruže Tomašić koja je osvojila jedan, ali vrijedan mandat. Za razliku od Suverenista, Neovisni i nezainteresirani za suradnju ostali su ispod crte, te zapravo svojim tvrdoglavim odbijanjem ponuda koje su stizale od Tomašić ugrozili sami sebe. Rezultati izbora unijeli su nemir u stranku, a nemiru pak ovih dana svjedoči i hrvatska javnost jer s jedne strane Hasanbegović i njemu bliska ekipa sazivaju izborni sabor 22.srpnja u Zagrebu, dok s druge strane Esih poručuje kako će se sabor održati u Zadru, pozivajući se na stranački statut iz kojega proizlazi da sjednice predsjedništva može sazivati jedino predsjendica stranke, baš kao i izborni sabor. Neovisni za Hrvatsku, znakovito se osipaju baš u trenutku kada se u javnom prostoru počinje progovarati o povratku Tomislava Karamarka na političku scenu, naravno da je nemoguće tvrditi da bivši šef HDZ-a sa njihovim prepucavanjima ima izvravne veze no činjenica je da je Hasanbegović prilično prisan sa bivšim šefom svoje stranke, koji je uostalom i izlobirao njegov kratki ministarski mandat. Ono što Hasanbegoviću bliski izvori prepričavaju kao dio problema jest samovolja šefice Esih, ona je, tvrde sada bila ta koja nije pristala na suradnju sa Suverenistima, a osim toga Esih se protivi ideji da Neovisni na predsjedničkim izborima podrže Miroslava Škoru, je li to stoga što i sama ima ambicije kandidirati se za predsjednicu države, pitanje je oko kojeg dvoje i unutar Neovisnih. Zanimljivo je u kontekstu ove priče reći da samo zagrebačka organizacija ne stoji iza Esih, a tu pak organizaciju tvore Ana Lederer, Jonjić i Hasanbegović, koji bi šuška se u stranci iz iste uskoro mogli i istupiti, te samostalno nastaviti karijeru. Hoće li se Hasanbegović nakon toga pridružiti planu koji će rezultirati Karamarkovim povratkom u političku arenu, ostaje za vidjeti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.