Imate ih STOTINE na stopalima, a da to ni ne znate!

23.05.2013. 18:19:09

Gotovo dvjesto različitih vrsta gljivica naseljava ljudska stopala, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Nature". Gljivica ima posvuda po ljudskom tijelu, ali najdraža su im mjesta pete, prostori između nožnih prstiju i ispod noktiju. Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako se počnu previše množiti. Znanstvenici s Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Bethesdi sekvencionirali su DNK gljivica s deset odraslih osoba i sastavili novu mapu njihove rasprostranjenosti na ljudskom tijelu. Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, tjemena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnica, s prsa, dlana i s lakta. Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na tijelu varira. Najraznovrsnije stanište je peta na kojoj obitava 80 vrsta gljivica, 60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju. Dlan, podlaktica i lakat sljedeće su lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, tamo ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gdje ih ima do deset vrsta. Znanstvenici su zaključili da na ljudskom tijelu ima više vrsta gljivica nego što su dosad znali, a studija će poslužiti u liječenju raznih kožnih gljivčnih oboljenja.(HINA) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.