INCIDENT U NJEMAČKOM ZATVORU: Perkoviću pronađen nedozvoljeni mobitel, njemačka pravosudna policija istražuje kako ga je dobio i koga je zvao!

16.04.2014. 08:53:28

1_247699

Nijemcima je jednostavno neshvatljivo kako je Perković uz nekoliko sigurnosnih razina uspio za tako kratko vrijeme uspostaviti veze s onima koji mogu "prošvercati" u zatvor mobitele, koji su danas uz narkotike najtraženija (i najskuplja) roba u njemačkim zatvorima. Dakle za sve osobe vezane uz Perkovića ovo bi mogao biti vrlo neugodan slučaj, a posebno za one s kojima je eventulano uspio razgovarati.

Iako je smješten u muenchenskom zatvoru Stadelheim u kojem ima 600 čuvara i ostalog osoblja, najpoznatiji hrvatski pritvorenik Josip Perković ovih se dana našao u neugodnom skandalu. Naime, kako doznaje Dnevno.hr iz izvora bliskih njemačkim istražiteljima, prilikom redovite provjere kod Perkovića su njemački pravosudni službenici pronašli mobitel!!!

Iako nije rijetkost da se i u takvom jednom zatvoru "prošverca" nešto nedozvoljeno, a mobitel to svakako jest, sama činjenica da se telefon našao kod dugo iščekivanog bivšeg djelatnika jugoslavenske Udbe zabrinula je njemačke vlasti koje sada provode istragu kako je i tko Perkoviću uopće "doturio" mobitel u zatvor, kao i s kim je razgovarao.

Dakle, za sve osobe vezane uz Perkovića ovo bi mogao biti vrlo neugodan slučaj, a posebno za one s kojima je eventulano uspio razgovarati.

Kako nam kažu ljudi koji dobro poznaju zatvor osnovan 1894., u kojem se trenutno nalazi oko 2.100 zatvorenika, nekoliko sigurnosnih razina u njemu nije nikakvo jamstvo da zatvorenici ipak neće dobiti ono što žele. No očito, kako Perković ima posebnu težinu, biti će više nego zanimljivo saznati kako je došao u posjed mobitela. Tim prije jer su mu u zadnje vrijeme u posjeti bili samo njegov njemački odvjetnik, a prije više od mjesec dana i djelatnici hrvatskog konzulata i kćer.

No, spomenuti sasvim sigurno nisu mogli unijeti mobitel, jer su kontrole za posjetitelje prilično rigorozne, što navodi na zaključak da ga je dobio preko nekih drugih "linija" u samom zatvoru. Nijemcima je jednostavno neshvatljivo kako je Perković uspio za tako kratko vrijeme uspostaviti veze s onima koji mogu "prošvercati" u zatvor mobitele, koji je danas uz narkotike najtraženija (i najskuplja) roba u njemačkim zatvorima. Neki analitičari pak smatraju kako je mobitel Perkoviću zapravo podmetnut, ne bi li pomogao njemačkim istražiteljima da utvrde s kim je najviše komunicirao. Pravu pozadinu ovog incidenta šira javnost vjerojatno neće nikada saznati, ali nije isključeno da iza svega stoje i oni koji bi na svaki mogući način željeli kompromitirati Perkovića prije nego što počne suđnje i prije nego što Joža progovori.

 

Prema informacijama bliskim istrazi, Josip Perković zadnjih mjesec, dva vrlo intenzivno surađuje sa istražiteljima i pri tome prebacuje svaku odgovornost za smrt Stjepana Đurekovića sa sebe na Stanka Čolaka te Zdravka Mustača čije se izručenje Njemačkoj očekuje za koji dan.

Inače, Stanko Čolak je osoba koja (uz Mustača i Perkovića) sigurno najviše zna o ubojstvima hrvatskih emigranata. Taj Hercegovac iz Širokog Brijega dogurao je do mjesta načelnika Druge uprave saveznog SDB-a, a kasnije i do funkcije specijalnog savjetnika saveznog ministra unutrašnjih poslova. Bio je jedan od najbližih suradnika najmoćnijeg čovjeka posttitovske Jugoslavije, Stane Dolanca. Svi dokazi govore kako je na toj funkciji savjetnika ostao nadležan za atentate na hrvatske emigrante, praktično do raspada Jugoslavije.

Čolak, danas samozatajno živi u Beogradu i ljetuje u Budvi. U Hercegovini je bio samo jednom u posljednjih dvadesetak godina – na pokopu majci. Šuti i ne izlazi u javnost. Njemački su istražitelji svjesni kako se mnogi dosjei i dokumenti nalaze u Beogradu, pa će prije ili kasnije trebati rasvjetliti i te stare udbaške ili KOS-ovske veze.

Podsjetimo. Od izručenja bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića Njemačkoj prošlo je nepuna tri mjeseca. Inače, Perković se svakodnevno nakon razgovora s istražiteljima šeta zatvorskim krugom i to u društvu svih ostalih pa čak i najgorih zatvorenika. U Stadelheimu nema nikakvih povlastica, tretiran je kao svaki drugi zatvorenik, a poznavatelji prilika tvrde kako će nakon incidenta s mobitelom prema njemu biti primijenjen poseban režim, a nije isključeno da po kazni završi u posebnoj ćeliji gdje će određeno vrijeme biti u strogoj izolaciji.

  • Autor: D.Boroš
  • Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.