Inicijativa 'Istina o Istanbulsko'j podnijela novu ustavnu tužbu

12.04.2019. 14:58:54

Pripadnici inicijative "Istina o Istanbulskoj" su u petak izvijestili da su Ustavnom sudu predali novu tužbu kojom kane pobiti zaključak Sabora iz veljače o odbacivanju njihova zahtjeva za raspisivanjem referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, tvrdeći da se Sabor "u slučaju nedoumica" bio dužan obratiti tom sudu prije donošenja zaključka.
Sabor je, naime, u veljači donio zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma jer nije prikupljen dovoljan broja potpisa, nakon što je Ustavni sud krajem siječnja objavio da odbacuje žalbu te inicijative koja je tražila da se poništi postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma te da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo. "Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih se godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije smanjilo, kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile. No, eskaliralo je nasilje nad demokracijom i zloupotreba moći od strane vladajuće elite prema vlastitim građanima koji su svoje mišljenje željeli iskazati kroz referendum“, kazala je Kristina Pavlović na konferenciji za novinare u Saboru.

Rodna ideologija u obrazovnom sustavu: Dječake tjeraju da se igraju lutkama, a djevojčice autićima

Istaknula je i kako se rodna ideologija, koju iz "Istine o Istanbulskoj" navodili kao glavni razlog izrade Konvencije, počela se polako, ali nesmetano uvoditi u obrazovni sustav. "Koliko možemo zaključiti iz javljanja naši podupiratelja s terena iz cijele Hrvatske, krenulo se najviše od vrtićke dobi", naglasila je Pavlović, ne želeći navesti o kojim vrtićima je riječ, već samo da se "dječake tjera da se igraju lutkama, a djevojčice autićima“. Dodala je i da u knjižnice, nakon slikovnica "Dugine obitelji" koje promiču socijalnu integracije djece istospolnih roditelja, stižu i druge knjige koje promoviraju rodnu ideologiju, pa se "u vrtićima više ne govori pametna djevojčica, nego 'pametno dijete". "Ne želimo nikoga diskriminirati, ali ne želimo da se našoj djeci nešto nameće kroz argument Istanbulske konvencije“, poručila je Pavlović.

Istanbulska ratificirana na crni petak 13. mimo volje velikog dijela hrvatskog naroda

"Prošla je godina dana od 'crnog petka' 13. travnja 2018. godine, kada je glasovima većine zastupnika u Hrvatskom saboru ratificirana Istanbulska konvencija unatoč protivljenju velikog dijela hrvatskog naroda", rekla je Pavlović i dodala kako u inicijativi vjeruju da je pravda spora, ali dostižna pa najavljuju nastavak pravne borbe. Navela je i kako "gotovo 400 tisuća naših ljudi" nisu zaboravili što se događalo u ovih godinu dana, te vide da su promjene na bolje moguće jedino ako i dalju budu djelovali zajedno kao i do sada. HRAST-ov Hrvoje Zekanović stava je da se Konvencija pokazala neučinkovitom, te da se prije godinu dana "vidjelo zajedništvo HDZ-a i SDP-a koji na isti način jedinstveno surađuju i u Europskom parlamentu".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.