Inspekcija pročešljala poslovanje izgorenog staračkog doma, evo što su sve našli

26.01.2020. 09:45:00

Državni inspektorat očitovao se u petak o tragičnom stradanju štićenika u požaru obiteljskog doma za smještaj starijih i nemoćnih osoba 'Zelena oaza' u Andraševcu. Temeljem rezultata nadzora inspekcije rada i zaštite na radu, sanitarne inspekcije i građevinske inspekcije, glavni državni inspektor Andrija Mikulić izvijestio je da poslodavac u cijelom nizu segmenata nije postupao po propisima

Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv poslodavca zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Nadalje, inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje:

• sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog,

• ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu,

• neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada,

• neodjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada,

• neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene,

• neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera.

Inspekcijskim nadzorom na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina.

• Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

• Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno', stoji u priopćenju.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: S.S/Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Autor: