INSPEKTORAT POKUŠAO ZATAŠKATI INCIDENT? Zbog prikrivanja, incident ima posljedice terorističkog napada

31.03.2018. 09:25:44

Da se akcident kojim slučajem dogodio u nekom šipražju, naglasio je gradonačelnik Duspara, cijeli bi događaj vjerojatno bio zataškan od strane odgovornih. Ovako ga nisu mogli sakriti, ali su ga pokušali umanjiti izjavama o sanaciji i istjecanju samo “150 litara naftnih derivata!”.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirao je danas četiri uzorka brodske vode – iz zdenaca na vodocrpilištu te caffe bara koji se nalazi u blizini vodospreme. U vodi su testirani ugljikovodici, lako hlapljivi aromatski ugljikovodici, takozvani BTEX, skupina u koju spadaju benzen, toluen, etilbenzen i ksilen. – U sva četiri uzorka brodske vode ugljikovodici su bili iznad maksimalno dopuštene razine odnosno koncentracije prema pravilnicima što znači da voda nije zdravstveno ispravna. Što se tiče lako hlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su u Osijek poslani novi uzorci za koje će sutra biti dostupni rezultati, a isto ćemo napraviti i sutra u suradnji s Vodovodom kada ćemo poslati nove uzorke u Osijek. – kazao je doktor Cvitković. – Zavod je provjeru uzoraka vode radio 19. i 20. veljače ove godine i rezultati su bili ispravni, tako da se onečišćenje dovodi u vezu s akcidentom. Na tiskovnoj smo ukazali na problem koji bi mogao nastupiti jer su na tom mjestu naši bunari i to se pokazalo točnim. S obzirom na to da se radi o zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, uključili smo i Županijski stožer jer o neispravnosti vode moraju biti obaviješteni Bebrina, Sibinj, Stupnik, Oriovac, Bukovlje i Podcrkavlje. Obavijestili smo i Zagreb pa tijekom noći prema Brodu kreću cisterne s vodom. Zasad smo naručili deset cisterni. – izjavio je gradonačelnik Duspara.

Da se  dogodio u nekom šipražj, incident bi bio zataškan

– Nisu poduzete sve mjere na velikom dijelu tla natopljenom naftom. Sve što ide u tlo, pronađe put do nas. Kap nafte može zagaditi velike količine pitke vode. Nisam očekivao onečišćenje toliko brzo. Dopuštene koncentracije navedenih tvari iznose 50, a u uzorcima je pronađeno 400 do 700. Iz Croduxa su se postavili kao ljudi koji saniraju, a svemu su pristupili neozbiljno, spaljena trava je na pojedinim dijelovima samo sastrugana. Grad nije dobio dojavu da se išta radi na produktovodu. Da nismo dignuli na noge ministarstva, mi bismo i dalje pili tu vodu. Zvali su me iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva zaštite okoliša i rekao sam da inspektorica nije obavila svoj posao kako je trebala jer, da je izašla na teren prvi dan, znala bi da je ono prevelika opasnost za vodocrpilište. – kazao je Duspara, upozorivši još jednom građane kako kuhanjem ne mogu uništiti ugljikovodike. Trebamo biti zahvali što se ovakva ekološka katastrofa i izravna opasnost za desetke tisuća građana nije dogodila u nekom šipražju, zaključio je Duspara, jer bi u tom slučaju stvar bila zataškana i više nego što su to u ovom slučaju pokušali učiniti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.