Island prekinuo pregovore s EU: "Odustajemo od članstva, ovo je demokracija"

14.06.2013. 11:22:30

ISLAND je odustao od ulaska u Europsku uniju. Priopćio je to Europskoj komisiji tijekom posjete Bruxellesu islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson. "Ovo je način na koji demokracija djeluje", kazao je Sveinsson, koji ističe da su obje stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali. "Glavna svrha ovog putovanja je bila da kažem Komisiji kako je nova vlada Islanda odlučila suspendirati pregovore. Island je dio Europe i želimo ojačati svoje odnose s europskim državama na druge načine", kaže Sveinsson, prenosi EUobserver. Fuele želi završiti pregovore Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje, novinarima u Bruxellesu je kazao da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživio je to, kaže, kao osobni udarac. "No, ja sam također profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Osobno vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces", kaže Fuele. Islanđani glasali protiv EU Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani u travnju donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU. Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je prekinuti pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.