ISPOSTAVA VERITASA ZA BONOVINU I KORDUN

24.09.2018. 10:18:50

Dr. Dušana Bjelajca iz Maloga Gradca (Glina) na mjesto zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije. Nakon ratnoga huškača i krajinskoga novinara velikosrpskoga radija Petrove gore, Bogdana Rkmana, koji se pred kamerama STV-a Knin na Kordunu perverzno naslađivao mučnim prizorima avionskom raketom raskomadana tijela pilota HRZ-a, ulogu dužnosnika regionalne samouprave dobio je spomenuti dr. Bjelajac. Kao bivši oficir agresorske JNA, liječnik-specijalist beogradske Vojno-medicinske akademije i „penzioner“ Srbije, pukovnik dr. Dušan Bjelajac dobio je još za ministarskoga mandata dr. Darka Milinovića, današnjega bučnog župana ličko-senjskoga izvan HDZ-a, dopusnicu za povratak u hrvatsko zdravstvo. Angažiran je kao specijalist-pulmolog petrinjskoga odjela Bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, u kojem šefuje svestrani likovnjak dr. Boris Vrga, te zarađuje srbijanskom mirovinom, u medicini i politici

Napisao: Josip Frković

Da bivša ratna područja Banovine i Korduna, po uzoru na fantomsku republičku krajinašku i izbjegličku ustanovu „Veritas“ Save Štrpca (drugar kapetana prve klase Zorana Pusića – op.a), trebaju dobiti dokumentacijsko-informacijski centar i obnavljanje rada poznate prijeratne radijske postaje Petrove gore u Vrginmostu, bilo je potpuno razvidno još lanjskoga ljeta. Tada je hrvatskoj javnosti obznanjeno da je predsjednik DIC-a Banovine i Korduna dr. Dušan Bjelajac, tajnica Branka Bakšić Mitić i predsjednik Upravnoga odbora, Dragan Ivković. Spomenuti je eksponirani trolist srpske nacionalne manjine 12. prosinca uputio Agenciji RH za elektroničke medije u Jagićevoj 31, najavljujući revitalizaciju radijske kuće. „Ovim putem ističemo svoju spremnost za obavljanje djelatnosti proizvodnje i emitiranja radijskoga programa za navedeno područje Banovine i Korduna. Cilj nam je radio koji bi svojim signalom pokrio općinu Gvozd i grad Glinu. S obzirom na spefične zemljopisne karakteristike područja držimo da je to ostvarivo relativno malom snagom eksperimentalne radijske postaje emisionim i antenskim sustavom s brda Abez (Gvozd) ili Pogledića (Glina)…“ Iznio je tada dr. Dušan Bjelajac i drugu moguću varijantu emitivnoga obuhvata RPG-a, za područje općine Dvora i grada Hrvatske Kostajnice. Ne znamo, istina, u kojoj je fazi kompletiranje DIC-a bivših krajinaša, ali smo zapazili prve informativne uratke. Prvi je bio s obilježbe obljetnice srpskih svibanjskih stradanja 1941. od ustaškoga zloćudnoga režima poglavnika dr. Ante Pavelića i glinskoga doglavnika dr. Mirka Puka, kad su ondje viđeni i dužnosnici hrvatske lokalne i regionalne vlasti.

Pukovnik Pandža pred kutinskim sudom

Dok proslavljeni branitelj i načelnik operativnih poslova obrane Sunje pukovnik HV-a u miru, žurno operirani Ivica Pandža Orkan iza prometnoga udesa u Petrinji leži u sisačkoj Općoj bolnici, pred Općinskim sudom u Kutini sutkinje Dragane Lazarević vodi se protiv njega sudski postupak. Razlog? – spontano i burno reagiranje Pandžino za tijeka sjednice Županijske skupštine i imenovanja manjinskog srpskoga kandidata SNV-a dr. Dušana Bjelajca iz Maloga Gradca (Glina) na mjesto zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije. Nakon ratnoga huškača i krajinskoga novinara velikosrpskoga radija Petrove gore, Bogdana Rkmana, koji se pred kamerama STV-a Knin na Kordunu perverzno naslađivao mučnim prizorima avionskom raketom raskomadana tijela pilota HRZ-a, ulogu dužnosnika regionalne samouprave dobio je spomenuti dr. Bjelajac. Kao bivši oficir agresorske JNA, liječnik-specijalist beogradske Vojno-medicinske akademije i „penzioner“ Srbije, pukovnik dr. Dušan Bjelajac dobio je još za ministarskoga mandata dr. Darka Milinovića, današnjega bučnog župana ličko-senjskoga izvan HDZ-a, dopusnicu za povratak u hrvatsko zdravstvo. Angažiran je kao specijalist-pulmolog petrinjskoga odjela Bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, u kojem šefuje svestrani likovnjak dr. Boris Vrga, te zarađuje srbijanskom mirovinom, u medicini i politici.

Smrt četvorice Glinjana

Na portalu beogradskih izbjeglica s Banovine, međutim, zamijetili smo i jedan od novinarskih pokušaja petrinjskoga pulmologa, „U Glini proslavljena Mala Gospojina“, uradak koji obavještava o „sasluženju svete arhijerejske liturgije trojice protojereja Mile Ristića, Slobodana Drakulića i Saše Umičevića u hramu „Roždestva Bogorodice“. Poprilično samodopadno i nespretno, znani autor navodi svoju nazočnost (zamjenika župana) i svoje tajnice u DIC-u i sveprisutne zamjenice gradonačelnika Gline Branke Bakšić Mitić. Je li bivši beogradski pulmolog u propaloj armiji tijekom prijeraća prakticirao vjeru nismo doznali, ali je svekolikom srpskom pučanstvu na kraju poručio:“ Rođenje Tvoje, Bogorodice Djevo, radost najavi svoj vaseljeni, jer iz Tebzasja Sunce Pravde, Hristos Bog naš, koji razrušivši prokletstvo, dade nam blagoslov i, uništivši smrt, darova nam život…“ U prvom planu priložene fotografije iz glinske crkve, zamijetismo i suprugu više puta osuđivana i oslobađana ratnoga teritorijalca Rade Miljevića u „popravilištu“ za smrt četvorice Glinjana. T

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.