Istraga o padu MiG-a: 'Nije bilo greške u zapovjednom lancu, srušio se zbog kvara na hidraulici'

01.09.2014. 18:56:27

"Ne treba stremiti prema najmodernijim, najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima - to da", rekao je Milanović.

Hrvatska će zadržati borbeno zrakoplovstvo i sadašnju razinu izdvajanja za obranu, produljit će se životni vijek protubrodskog raketnog sustava RBS 15, a na javnu raspravu ide dugoročni program razvoja Oružanih snaga RH, zaključeno je na sjednici Vijeća za obranu kojem su predstavljeni rezultati preliminarne istrage pada MiG-a 21 kod Donje Lomnice, koji pokazuju da je zatajio hidraulični sustav. U izjavi novinarima nakon sjednice Uredu predsjednika Republike, zaključke su predstavili predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Josipović je istaknuo da je razmatran dugoročni program razvoja svih grana Oružanih snaga RH do 2024. godine, te organizacija Ministarstva obrane (MORH) u predstojećem razdoblju. Program razvoja OS RH bit će otvoren javnosti i cijeli dostupan na internetskim stranicama MORH-a.

Milanović je izvjestio da će se zadržati dosadašnja proračunska razina izdvajanja za obranu ustvrdivši kako je to i dalje, bez obzira na smanjenje sredstava, "zlatna sredina među članicama NATO-a".

"Mi smo na 1,2 posto BDP-a, a optimalno, idealno bi bilo 2 posto, no to ima malo država", rekao je premijer.

Dodao je kako državni vrh puno bliže stajalištu da bi Hrvatska, pored helikoptera, trebala zadržati sposobnost borbenih zrakoplova, makar i na simboličkoj, ali vidljivoj razini. "Da se tako nešto ne izgubi, jer kad se jednom izgubi - teško se vraća", objasnio je Milanović.

Dodao je da pritom ne treba biti preambiciozan. "Ne treba stremiti prema najmodernijim, najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima - to da", rekao je Milanović.

Očito sadašnji avioni idu svom kraju, jedan je pao i nadamo se da se to više neće događati, dodao je Milanović podsjetivši da je nedavno i Amerikancima pao F-15. "To se događa, to je rizik opasnog posla, ali što je sredstvo novije, šanse su manje", ustvrdio je.

Na sjednici Vijeća odlučeno je da se produlji životni vijek raketnog sustava RBS 15, odnosno protubrodskih raketa koje su, naglasio je predsjednik Republike, jamstvo sigurnosti hrvatske obale, a koji je prije 6 godina proglašen neperspektivnim.

"Okolnosti su se promijenile i odluka je drukčija", kazao je Josipović a Milanović dodao da protubrodske rakete moraju biti u funkciji.

"Ako pomorska država, najveća na istočnoj obali Jadrana, s preko 100 kilometara obale, nema sustav obrane, onda se postavlja pitanje kakva bi to obalna država bila", objasnio je premijer.

Prije šest godina taj je sustav proglašen neperspektivnim jer se mislilo da će se nabaviti novi, a radi se o trošku od 200 milijuna eura, naveo je Milanović.

Josipović je kazao da su vrlo kratko razmotrena dva preliminarna izvješća koja se odnose na pad MIG-a 21 kod Donje Lomnice.

Izvješće koje se tiče funkcioniranja zapovjednog lanca u okolnostima pada MIG-a na sjednici Vijeća predstavio je načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

"Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo pogrešaka i povreda procedura u donošenju vojnih odluka i lancu zapovijedanja u upravljanju MiG-om", kazao je Josipović.

Drugo izvješće, koje je Vijeću predstavio ministar obrane Ante Kotromanović, pokazalo je da je MiG 21 pao zbog zatajenja na hidrauličkom sustavu.

"Zakazao je hidraulički sustav, to je izazvalo lančanu reakciju na nekim drugim tehničkim elementima zrakoplova i došlo je do pada", rekao je Josipović te najavio da će biti provedena dodatna vještačenja i analize kako bi se utvrdilo zbog čega je zakazao hidraulički sustav.

Na sjednici je razgovarano i o NATO summitu u Wallesu (4. i 5. rujna), a Josipović je ocijenio kako se taj summit događa u okružuju krize ne samo u Ukrajini "nego i drugim punktovima u svijetu".

  • Autor: hina/Dnevno.hr
  • Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
 

Autor: