Istražili smo koliko nas košta struja i isplati li se mijenjati dobavljača

28.06.2013. 09:03:56

Kojeg god dobavljača struje potrošači odaberu, Hrvatska elektroprivreda dobit će svoj dio kolača

Jeftinija struja nedvojbeno je stigla na hrvatsko tržište, no svi oni koji se nadaju da će im uskoro početi pristizati tridesetak posto manji računi za električnu energiju, mogli bi biti poprilično razočarani. Kad se ponude novi igrača na tržištu – slovenskog GEN-I-ja i njemačkog RWE-a – ogole od vještih marketinških trikova s kojima su predstavljeni javnosti, realnost je da će oni građani koji odluče od njih kupovati struju tijekom prve godine uštedjeti otprilike desetak posto u odnosu na trenutačne cijene HEP-a. Ipak, i te su uštede većim dijelom posljedica jednokratnih popusta koje GEN-I i RWE odobravaju korisnicima u želji da u što kraćem roku steknu što veći tržišni udjel. Mrežarina ostaje Kad je riječ o Slovencima, to je prvi mjesec besplatne energije, dok Nijemci pak odobravaju popust od 150 kuna. Tu činjenicu građani bi trebali imati na umu pri donošenju odluke kojem se opskrbljivaču prikloniti, posebno zato što će im u drugoj godini – bez tog bonusa – uštede biti nešto manje. Općenito zbog načina na koji odobravaju popuste, RWE-ov fiksni iznos više odgovara onima s manjima računima, dok svima koji imaju potrošnju veću od 3500 kilovatsati godišnje GEN-I-jev popust od jednog mjeseca besplatne struje donosi više. Ipak, i tu valja napomenuti da se to odnosi isključivo na potrošenu energiju, a potrošač će svejedno morati platiti tzv. mrežarinu – naknadu za korištenje elektroenergetske mreže koja može biti i osjetan trošak. Također, s obzirom na to da nije predviđeno izvanredno očitanje brojila GEN-I-jevih potrošača nakon prvog “besplatnog” mjeseca, ispada da kupcu neće biti besplatna struja koju zapravo potroši u prvom mjesecu, nego će mu se na kvartalnom obračunskom razdoblju od računa odbiti matematička trećina ukupne potrošnje. To za potrošača može biti i dobro, ali i loše, budu li primjerice u prvom mjesecu njegova korištenja GEN-I-jeve struje ekstremne hladnoće ili vrućine pa ima i veću potrošnju nego inače. Još jedan važan detalj na koji građani moraju pripaziti jesu i uvjeti prekida ugovora koji sklope s opskrbljivačima. Čitajte sitna slova Iako je zakonskom regulativom određeno da svaki potrošač može bez naknade promijeniti opskrbljivača, to ne podrazumijeva da može besplatno i raskinuti ugovor s opskrbljivačem sklopljen na neko određeno razdoblje. Primjerice, iz RWE-ovih općih uvjeta poslovanja proizlazi da to potrošač može učiniti samo u slučaju promjene uvjeta ili cjenika. Ako to želi učiniti samoinicijativno, mora RWE-u vratiti sve popuste koje je dobio do dana raskida ugovora na temelju tog ugovora, ali i isplatiti nedefiniranu naknadu za raskid ugovora. Jasno je da bi se sklapanje ugovora s bilo kojim opskrbljivačem, a da se detaljno ne pročita ugovor moglo pokazati najskupljom opcijom. >>Ovo je slovenski elektrotajkun koji je u Hrvatsku doveo jeftiniju struju!
HEP se ne želi odreći državnih službi pa snižava cijene Dva dana nakon što su predstavili svoju ponudu za distribuciju električne energije kućanstvima – slovenska tvrtka GEN-I objavila je kako je pobijedila na natječaju za dobavu struje za 35 ministarstava i ureda državne uprave. Tvrde da je njihova ponuda bila 9 milijuna kuna povoljnija od HEP-ove. I Državni ured za javnu nabavu djelomično je potvrdio njihove navode. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je da je javna nabava za opskrbu električnom energijom jasan i da vrijedi za sve pa tako i za državu. Iz HEP-a su najavili da rade izračun te će izaći s novom ponudom.
Raskid ugovora moguć 
samo u kratkom roku Iako potrošači imaju pravo besplatno raskinuti ugovor s opskrbljivačima ako oni promijene cijene ili uvjete poslovanja, treba znati da za to postoji vrlo kratak rok. U slučaju GEN-I-ja to je 15 dana, a u slučaju RWE-a 20 dana od dobivanja obavijesti – na zadnjoj strani računa za ispostavljenu energiju. Stoga se savjetuje svim potrošačima da jako pažljivo pročitaju uvjete prije potpisivanja ugovora. Među ostalim, odlučite li se na raskid ugovora, morat ćete dobavljaču vratiti sve eventualno iskorištene popuste.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.