IVAN GRBAVAC - 10 TUŽNIH GODINA

05.05.2019. 09:31:53

Policajac Ivan Grbavac (24) ubijen je na prvome težem zadatku  u 18.30 sati u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama, na današnji dan, prije 10 godina,  samo tjedan dana nakon što je dobio dozvolu za nošenje oružja. U pljačkaškom pohodu na poslovnicu Raiffeisen banke iz automatske puške ga je izrešetao, kako se sumnja, Kazimir Dužnović, već otprije poznat policiji po kaznenim djelima, a nedavno izišao na slobodu iz zatvora u Remetincu. Ranjena još četvorica Ranjena su još četvorica policajaca, a među njima je navodno bio još jedan policijski vježbenik te samo jedan iskusniji policajac. Ubijeni Ivan Grbavac tek je nedavno završio školovanje, a prije je radio kao konobar. Šokirani susjedi sinoć su u nevjerici promatrali prizore koji se viđaju samo u akcijskim filmovima. – Žene su vrištale i tražile djecu u parkovima. Ispalio je dva rafala, a kad je razbojnik uhvaćen, hrpetina ljudi vikala je policajcima da ga ubiju. Da nije bilo policije, rulja bi ga sigurno linčovala – prepričavali su događaj stanari Gotovčeve. Pljačkaš je upao u banku, pucao i dao se u bijeg u vrijeme kada je naselje puno ljudi, a policija ga je uhitila u zgradi nedaleko od osnovne škole i vrtića. – Čak je policajac u zrak izvukao pištolj i rekao ljudima da odstupe, a ovaj huligan psovao ih je dok su ga privodili. Dok je ležao na cesti, vikao im je ‘ Je... vam mater, .......’. Uhićenje ubojice Policija je po zaprimljenoj dojavi o pucnjavi u banci odmah krenula na teren. – Nakon što smo zaprimili dojavu o razbojstvu, prema Raiffeisen banci krenule su dvije policijske ophodnje u kojima su bila šestorica policajaca. Kada su policajci ušli u banku, počinitelj je na njih zapucao. Tada su ranjeni policajci i, nažalost, jedan je smrtno stradao. Nakon što je pucao na policajce, pljačkaš je pobjegao iz banke i počeo bježati Ulicom Jakova Gotovca. Ondje su ga presreli policajci iz druge ophodnje. U želji da pobjegne policiji, zapucao je i na njih i ranio još dvojicu policajca. Pitanja o intervenciji Kako je moguće da tako neiskusan policajac ide na tako ozbiljan zadatak? Kako to da policajci nisu imali pancirke?  Konačno, pa zar ne postoji protokol koji nalaže kako se svaki policajac mora ponašati u slučaju dojave o oružanom razbojstvu? Zar je moguće da se i nakon dojučerašnjih krvavih pljački moralo dogoditi tako teško krvoproliće da se svi počnu ponašati prema pravilima profesije, svaki put, bez iznimke? Prošlo je 10 tužnih godina, kako nema Ivana, ali uspomene ne blijede, pogotovo za njegovu obitelj, prijatelje, kolege. Je li moglo drugačije? Možda, ali takav je policijski posao. Nekada se ide van propisanih policijskih normi, samo da bi se spasili tuđi životi, ne mareći, hoće li izgubiti svoj. Sjećanje na mladog poginulog policajca, sjećanje je na sve policijske službenike koji su izgubili život tijekom obavljanja službenih zadaća.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.