Ivan Turudić: 'Ustavni sud je politički obojen

21.01.2015. 14:01:20

"Vrhovni sud ima sve iste činjenice, jedino što je novo je odluka Ustavnog suda u kojoj je on nagovijestio mogućnost da će Vrhovni sud možda održati i raspravu o slučaju. Glavašu se mora omogućiti da bude prisutan na sjednici Vrhovnog suda", smatra Turudić. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji. "Ustavni sud nije sud u tipičnom smislu. On je politički obojen, i to ne govorim u negativnom kontekstu. Tamo rade ljudi koji imaju različita mišljenja. Na primjer, slučaj abortusa, ovisi o ljudima", izjavio je Turudić koji se osvrnuo i na napise o tome da je on kandidat za suca Ustavnog suda: "Sačuvaj Bože da sam kandidat. Premlad sam za to. To je kruna karijere, to je posljednji posao koji obavljaju. Ovaj izbor sudaca je po meni dobar. U Saboru ne postoji dvotrećinska većina, taj je sustav dobar. Ovaj je saziv USUD-a najbolji, usudim se reći", rekao je Turudić koji se osvrnuo i na puštanje Branimira Glavaša iz zatvora u BiH te o tome da je za Glavašem u Hrvatskoj raspisana tjeralica. "To je rijedak slučaj. Glavaš će ponovno završiti u istražnom zatvoru, ako prijeđe granicu. Kad prijeđe granicu, čekat će postupak pred Vrhovnim sudom. Ispitivat će se je li dobio dovoljno dobro obrazloženu odluku, je li imao pravično suđenje. Teško je očekivati da bi Vrhovni sud ukinuo svoju odluku i ponovno vratio na Županijski sud. Vrhovni sud će povećati, smanjiti ili potvrditi kaznu", izjavio je Turudić. "Vrhovni sud ima sve iste činjenice, jedino što je novo je odluka Ustavnog suda u kojoj je on nagovijestio mogućnost da će Vrhovni sud možda održati i raspravu o slučaju. Glavašu se mora omogućiti da bude prisutan na sjednici Vrhovnog suda", smatra Turudić. Pitanje o radu ministra pravosuđa Orsata Miljenića Turudić je okarakterizirao kao škakljivo: "Prečesto im se događa da se donose zakoni koji nisu dobro napisani i nisu dobro pripremljeni", kaže Turudić.  
  • Autor: T. Pšenko
  • Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.