Ivica Pandža Orkan: ‘Medvedu sam vjerovao sve ove godine, do prije par mjeseci’

18.01.2021. 08:40:00

Medvedu sam vjerovao sve ove godine, do prije par mjeseci, a sada mu više ništa ne vjerujem i kod mene kredita više nema – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske koji je preživio potres i sada je ogorčen na Plenkovićev Krizni stožer: – Ne znam što rade Horvat i Medved, ali znam da u Stožeru imaju čak i doktoricu ginekologije. Uz dužno poštovanje, što ona radi tamo? U Plenkovićevom su stožeru trutovi i mnogi drugi ušminkani likovi, u njemu nema mjesta za one koji su spremni ginuti. Sustav Civilne zaštite je zapušten, a HGSS funkcionira samo u Novskoj, gdje ga vodi ratni specijalac. 

“Potres sam doživio u svom stanu, u stambenoj zgradi izgrađenoj 1948. godine, koja se nalazi između sisačkog Starog zidanog mosta i bolnice,” opisao je Pandža trenutak udara: “Sisački most nije nastradao ni u Drugom svjetskom ratu ni u Domovinskom ratu, a sada je petnaestak metara cigle i ograde toga mosta, palo u rijeku Kupu… U 12 sati i 19 minuta bio sam u dnevnoj sobi i dogodilo se čudo… U ratu sam ranjen letio po zraku, međutim, ovo je nešto strašno – puno gore od rata.”

Imaš osjećaj da ti se zgrada u kojoj stanuješ, sastavlja s druge tri, kao da si u nekoj velikoj vešmašini, u centrifugi i da se sve vrti – nastavio je: – Kad sam pokušao otići iz dnevne sobe i stati pod štok, ispred mene kao da su se stvorile stepenice kojih nema… Pokušavaš visoko dignuti nogu, a nakon toga, kada staneš, propadaš i to traje, drma…

Pomogla mu Torcida

Orkanu je u obnovi razrušena zgrada, srušili su se dimnjaci i nema grijanja: – Prvi su mi u pomoć došli navijači Torcide, s područja Šibenika, Vodica, Mokošice i Hercegovine… Doslovce su “pojeli” tu ciglu, rasturili dimnjake do kraja i krenuli sve čistiti… Ja sam inače navijač Dinama, a ti dečki su mi nesebično pomogli, radili su nekoliko dana na mojoj zgradi, pa na susjednoj zgradi i na još jednoj…

Zbog ružne poruke upućene navijačima, Orkan je bio prilično žestok prema šefu Civilne zaštite Damiru Trutu: – Trut je pravi trut. To kaže i samo prezime, trut je netko tko je kilav, samo sjedi i ne poduzima ništa… Zamislite vi njega, on otvara front i pokazuje da ni Stožer ni Vlada, nemaju nikakvu strategiju. Puštaju takvog lika na televiziju, a on svojim izjavama otvara bokove i navlači bijes navijača, bijes Torcide… Neslužbeno sam čuo da on neće dobro proći s tim dečkima. Bilo bi mi žao da se to dogodi, da ga nalupaju kao konja. Ti dečki nisu tražili ništa, ne znam ni njihova imena, ali ovim putem im se zahvaljujem.

Potres je rasturio i zgradu braniteljskih udruga u Sisku – podsjetio je Pandža i nastavio: – Razbijena je bista i grobnica generala Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Pandža je javno predložio Uskoku da ga pozovu na razgovor, kako bi im pokazao konkretne dokaze o velikom kriminalu tijekom poslijeratne obnove: – Iste firme koje su radile obnovu nakon rata, sada će biti angažirane da obnavljaju Banovinu nakon potresa. Za lopovluk u vrijeme obnove ima krivaca i među onima što sada bale pred kamerama i mikrofonima. Zato koristim ovu emisiju da apeliram na istražitelje USKOK-a da me pozovu i da ih odvedem pred kuću koja dokazuje kako se kralo, dok još nije srušena i dok dokazi nisu uništeni.

Orkan je u Bujici komentirao snimke koje kruže društvenim mrežama, a na kojima Milorad Pupovac u Majskim Poljanama pozira s izvjesnim Milom Paspaljem, koji je u vrijeme rata, kako se govori, bio na “drugoj strani“… Prokomentirao je i nastup Mile Paspalja na beogradskoj Happy televiziji, gdje Hrvate već danima optužuje za zločine na Banovini: – Poznajem najmanje dvojicu Mile Paspalja i oba su zla. Jedan je prijeratni vozač kamiona u pogonu željezare u Sisku, koji je u ratu napredovao i postao predsjednik tzv. Skupštine ‘Republike Srpske Krajine’. Dan prije Oluje, pojavio se u Genevi na pregovorima, u diplomatskoj limuzini i tada sam znao da je ‘Krajini’ kraj i bez Oluje. Za vrijeme okupacije, taj je Paspalj dolazio u glinski zatvor i ispitivao je hrvatske logoraše, branitelje Hrvatske Kostajnice, koji su pred njim strašno mučeni i prebijani… I to je Mile Paspalj s Happy televizije. Drugi Mile Paspalj živi u Hrvatskoj, u Majskim Poljanama. Radi se o osobi s kojom sam osobno razgovarao 2007. godine za potrebe jedne druge televizije… U kameru mi je priznao da je pokazao put bivšem pripadniku KOS-a Dušku Maloviću i njegovoj postrojbi, do Novog Sela Glinskog, gdje su ’91. ubili 33 hrvatska civila, među kojima i Katicu Šimanović, staru samo 15 godina, njezinu majku, oca i djeda. Danas u Novom Glinskom Selu živi Joso Šimanović, a nakon potresa, njegova kuća izgleda kao da je na nju pala bomba. Sin tog Mile Paspalja danas radi kao zatvorski čuvar u Glinskom zatvoru, u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske. Valjda čuva generale i hrvatske branitelje, koji tamo robijaju.

Umirovljeni pukovnik HV-a u Bujici se nije propustio osvrnuti niti na informacije da Milorad Pupovac i ekipa iz vladajućeg SDSS-a, kada obilaze sela pogođena potresom, novac dijele po nacionalnom ključu, samo “svojima” te inzistiraju na prioritetnoj obnovi kuća osoba koje uopće ne žive na Banovini i koje se zbog ratnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije, ne usude vratiti u Hrvatsku: – Trebao je Milorad Pupovac otići u Petrinju, do hrvatskog branitelja Koste Danilovića, koji je isto teško stradao u ovome potresu.

Branitelj Danilović ne može dobiti kontejner

“To je čovjek, rodom iz Bosne, s Vlašića, koji je prije rata u Petrinji pošteno živio i radio,” nastavio je Pandža pričati o hrvatskom branitelju pravoslavne vjere, čija je kuća teško stradala u potresu: “Spletom okolnosti ostao je u okupiranoj Petrinji, vidio brojna zvjerstva, skupljao tijela pobijenih Hrvata i pokapao ih… O tome je puno puta svjedočio hrvatskom pravosuđu i našoj policiji… Kostu Danilovića četnici su zatočili u srpski koncentracijski logor u Glini, gdje je dobio najžešće batine od svih logoraša. Republika Hrvatska ga je razmijenila i Kosta Danilović je cijeli Domovinski rat, nakon izlaska iz logora, čestito, pošteno i krajnje odgovorno branio legendarnu Sunju. Tamo gdje je Kosta Danilović bio na straži, nije moglo proći ništa. I taj čovjek sada ne može dobiti kontejner ni od Milorada Pupovca, ni od Plenkovićevog Stožera.”

Neka Pupovac Kosti Daniloviću sutra odveze kontejner – okrenuo se Orkan prema kameri i još jednom poslao jasnu poruku šefu SDSS-a: – Kada sam pitao Kostu što mu treba, rekao je – samo vreća za spavanje. Pitao sam ga je li otišao u Centar za socijalnu skrb, a on je odgovorio da je bio tamo i da nije mogao doći na red od onih protiv kojih se borio.

Žrtva je imala 13 godina kada su je u Petrinji ubili “SAO milicajci”

Pandžu je izjava Milorada Pupovca agenciji Tanjug o “djevojčici iz miješanog braka”, najmlađoj žrtvi potresa, podsjetila na svirepo četničko ubojstvo, također 13-godišnje žrtve, s početka studenoga ’91. godine: – Petrinja je okupirana 21. rujna 1991. godine… U okupiranom gradu ostala je obitelj Kozbašić. Otac Hrvat, majka Srpkinja i dvoje djece – Alen i Tamara. Sve ih je pobila specijalna jedinica Martićeve milicije u obiteljskoj kući u Petrinji. Tamara je imala samo trinaest godina, isto kao i djevojčica koja je poginula u potresu, a njezin brat Alen svega devet godina… Njihov djed došao je na mjesto zločina, po njihova tijela, da ih transportira u Bosnu i tamo pokopa. Dočekan je na cesti iz Kostajnice, kod križanja za Hrastovicu, pitali su ga – što vozi? “Vozim ubijenog zeta, kćer i dvoje unučadi,” rekao je starac, na što su mu odbrusili: “Ti si ustaša?” Ne, ja sam Srbin – odgovorio je, nakon čega su ga natjerali da istovari tijela svoje pobijene obitelji… Pješice je morao otići natrag u Petrinju, kod mrtvozornika po potvrdu da mu ne trebaju limeni sanduci za prijevoz jer je vani dovoljno hladno pa su dovoljne i vreće za tijela pobijenih. Kozbašići su i danas pokopani u Gornjoj Sanici, kod Ključa – Otac Milan, majka Gordana, sin Alen i kćerka Tamara.

Ivica Pandža otkrio je ime pripadnika okupatorske “Vojske Srpske Krajine“, koji je radio na poslijeratnoj obnovi crkve biskupa Košića, a osuđen je za ratni zločin, nakon čega ga je hrvatsko pravosuđe, u drugom stupnju procesa – oslobodilo. Mons. dr. Vlado Košić je o tome svjedočio u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića, na Z1 televiziji, međutim, ime zločinca nije javno otkrio, pa je to učinio Orkan u Bujici: – Naravno da znam tko je to: Stanko Divjakinja. Bio je u presudi zajedno s Borom Mikelićem, petrinjskim prijeratnim i okupacijskim bossom.

Kamere Bujice bile su i u petak u Petrinji, na posljednjem ispraćaju Andrije Filipovića, hrvatskog branitelja i pripadnika HVO-a, koji se prije dva dana raznio bombom u svom domu u Radićevoj ulici. Mediji, koji su o tome izvijestili, napisali su tek da je riječ o 56-godišnjem muškarcu, a prešutjeli činjenicu da je riječ o Hrvatu, koji je u Petrinju doselio iz Bosne, odakle je protjeran, s teritorija tzv. RS-a i nije imao riješen status, baš poput mnogih drugih veterana Hrvatskog vijeća obrane. O samoubojstvu hrvatskog branitelja nije izvijestila ni jedna druga televizija, a Ivica Pandža Orkan je upozorio: – Još nam je i dobro dok se događa nekakav muving na terenu, dok dolaze ljudi sa strane, dok netko buši, brusi i zida… A kad nastane mir, kada se narod suoči s problemima i birokratskim zavrzlamama, mene je, iskreno, strah da će ovakvih stvari biti još više…

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.