Ivica Pandža Orkan: Ministar Matić neistinito informira javnost

13.08.2013. 14:53:19

Nakon što se preko medija  prepucavao s udovicama branitelja, ministar Frad Matić ušao je, čini se, i u svojevrsni sukob sa svojim savjetnicima. Uzrok sukoba su detalji vezani za nedavni dolazak bivšega srpskog specijalca Željka Vukelića, nekadašnjeg zapovjednika voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa vojske tzv. RSK, u Republiku Hrvatsku. Predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, ustupio je jučer Slobodnoj Dalmaciji niz dopisa iz kojih je vidljivo kako Ministarstvo branitelja o ovome događaju nije istinito informiralo javnost. Slobodna Dalmacija također podsjeća kako su iz Matićevog ministarstva priopćili da su za inicijativu bivšega srpskog specijalca Željka Vukelića, nekadašnjeg zapovjednika voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa vojske tzv. RSK, u vezi s najavom liturgijskog obreda za stradale Srbe u Žirovcu za vrijeme Oluje, doznali iz novina. Međutim, Ivica Pandža Orkan tvrdi da to nije točno.

– Nakon što sam na sastanku Savjeta branitelja 12. ožujka ove godine usmeno rekao ministru Predragu Matiću o toj Vukelićevoj inicijativi, odnosno želji njegove novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije za podizanjem spomen-ploče stradalim Srbima, odmah sam 21. ožujka, u ime svoje Udruge, uputio i službeni dopis gdje ministra na četiri stranice upoznajem s ovim problemom.
Objasnio sam mu tko je Vukelić i koje su namjere njegovih članova Udruge. Imam dopis kojim ministar Matić, nakon što je zaprimio moj dopis 11. travnja o inicijativi za podizanje spomenika u Žirovcu, obavještava MUP i SOA-u o našoj inicijativi za pokretanjem istražnih radnji u tom slučaju te od njih traži da ga izvijeste o poduzetim radnjama. A sada iz njegova ministarstva govore da su o tome prvi put doznali iz novina – ogorčen je Pandža. – Pitao bih sada ministra zašto već punih pet mjeseci nije sazvao sastanak Savjeta branitelja, koji broji 17 članova. Nije nas konzultirao ni o organizaciji proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u Kninu, lakovjerno najavljujući da tamo nikakvih incidenata neće i ne može biti, a na kraju je bilo i zvižduka i povika.

Ministar branitelja Fred Matić rekao je jučer da svakog od svojih savjetnika pojedinačno jako cijeni, ali smatra kako su neki članovi malo precijenili svoje uloge.

'Njih je sedamnaest u tom Savjetu, i to vam je kao sedamnaest ličilaca koji svaki vuče po zidu svoju boju.

Matić se prisjetio dopisa Ivice Pandže Orkana, ali priznaje da je na to nakon skoro pet mjeseci skroz zaboravio.

M.M.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.