Ivica Relković: Korak u nacionalnu politiku za mnoge je bio prebrz

13.12.2017. 19:33:04

Više me iznenadilo objašnjenje koje je išlo uz njegov potez. Dok je trajala zadnja Vlada, odnosno Most u njoj i posebno nakon toga, upravo je Vlaho Orepić često bio onaj koji je nosio "špic" te konfliktne, jurišne politike. Ovakvu politiku koja bi pokušala biti nekonfliktna da on promiče, to je pozitivno iznenađenje, rekao je u Studiju 4 novinar i publicist kojeg su svojedobno nazivali strategom Mosta - Ivica Relković. Bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je postao i bivši Mostovac. "Nepotrebnu konfliktnu politiku želim zamijeniti jasnom, korisnom, životnom politikom",  poručio je Orepić na rastanku od Mosta, a bivšim kolegama njegova poruka nije bila potpuno jasna.
Nije lagano vlast zamijeniti oporbom, rekao je Ivica Relković jer se u oporbi ideje i odnosi raslojavaju. I Mostu, ali dijelom i SDP-u i HSS-u dogodio se odlazak u "živi zid". Oni svi kao da su otišli u "živi zid", kao da su svi željeli politiku konflikta, politiku sukoba s vladajućima, računajući da će to u biračkom tijelu donijeti dodatnu vrijednost s čim mogu računati ne na sljedećim izborima, nego da će ti izbori biti što prije, da padne Vlada, rekao je Relković. Smatra da se Most prvi put mora suočiti s pitanjem kako biti konstruktivna oporba, a to nije nimalo lako.
Korak u nacionalnu politiku za mnoge je bio prebrz, smatra Relković. Većina vodećih članova Mosta nije se poznavala niti surađivala na lokalnim izborima nego tek na pripremi za izlazak na parlamentarne izbore. Mislim da je Most u velikom problemu kako definirati svoje politike. Oni ne samo da trebaju biti destruktivni nego i konstruktivni. Treba pronaći način kako biti konstruktivan u situaciji kada nasuprot sebe imate vladajuće s kojima ste se dva puta razišli, istaknuo je Relković. Taj problem nije samo u Mostu, ističe Relković, nego u cijeloj oporbi koju je nazvao protestnom. Iako su se možda birači razočarali u „treći put“, on će se uvijek tražiti, rekao je. „Ono što mi imamo među ljudima koji se javljau u Saboru nisu najjača politička imena kako bi ih ja volio vidjeti. To su dosjetke i čiste situacije populizma. A sad ću reći nešto paradoksalno – u Hrvatskoj se više ne traži populizam, dodao je Relković. Smatra da stranka koja nametne sljedeću treću opciju kao populizam neće uspjeti jer se u Hrvatskoj traži ozbiljnost. Preferencijalno glasovanje je dobar put, ali je pitanje koliko treba da se kroz stranke pojavi dovoljno kvalitetna imena, rekao je Relković. Analizirao je i snagu Anke Mrak-Taritaš kao primjer političarke koja je na posljednjim izborima dobila velik broj tih glasova. Relković je istaknuo i kako se u Hrvatskoj ne zna tko je čelnik oporbe. Rejting Živog zida i ostalih stranaka ne pokazuje što će biti na parlamentarnim izborima, nego samo da u oporbi ne postoji snažna vizija trećeg puta, rekao je Relković.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.