Ivo Josipović: Zrelo smo demokratsko društvo, Oluju ćemo uvijek slaviti

08.03.2014. 21:00:43

oluja_oslobodjenje

Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u subotu da Hrvatska sasvim sigurno neće prestati slaviti "Oluju", akciju kojom je u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet. "Bez obzira na to što iz susjedstva očekuju da mi prestanemo slaviti 'Oluju', mi to sasvim sigurno nećemo učiniti. 'Oluja' je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet", izjavio je Josipović u svome uredu gdje je primio građane "na kavu" te odgovarao na novinarska pitanja, među njima i ono o zahtjevu službenog Beograda da se Hrvatskoj zabrani proslava "Oluje". Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) hrvatski pravni tim ovaj je tjedan iznosio argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a idući tjedan svoje argumente po protutužbi iznosit će Srbija koja, naime, smatra da je Hrvatska počinila genocid u "Oluji" te traži zabranu njene proslave. "Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje cijeni svoju povijest i cijeni svoj Domovinski, pravedni obrambeni rat. A naravno, tamo gdje je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo reagirati. Uostalom, vidjeli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj", dodao je predsjednik. Upitan očekuje li da će Hrvatska pred ICJ-om uspjeti dokazati da je službeni Beograd u četiri ratne godine počinio genocid, Josipović odgovara da se ne želi upuštati u davanje prognoza jer je i dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno kazneno djelo. "Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena, i da je naš tim činio zaista sve da uspijemo u tome, a što će biti rezultat, to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpiti i pričekati", rekao je. Na pitanje što Hrvatska može očekivati ako presuda bude da genocida nije bilo, Josipović odgovara: "Ako ne bude genocida, onda nemamo što posebno očekivati. A u slučaju pozitivne odluke za nas, u tužbi su navedena naša očekivanja koja se odnose na kažnjavanje zločina, utvrđivanja sudbine nestalih, povratka kulturnog blaga i, naravno, određena očekivanja vezana za štetu". Autor: HINA Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.