Iz HSS-a tvrde da je Krešo Beljak izbačen iz stranke na sjednici Glavnog odbora

26.09.2020. 09:09:00

Na elektronskoj sjednici Glavnog odbora HSS-a u petak, većina članova u mandatu izjasnila se za isključenje Kreše Beljaka iz članstva HSS-a.

Informacije i dokumente koji iste nepobitno potvrđuju portal prigorski.hr dobio je od osobe bliske vrhu stranke.

Kako navode, na redu je Ministarstvo pravosuđa da stane na kraj nezakonitim radnjama Kreše Beljaka i njegovih istomišljenika, a Glavni odbor HSS-a većinom glasova donio je odluku o sazivanju Izvanredne glavne skupštine.

Nakon što je zbog nepravilnosti u stranci i postupaka vrha HSS-a čak 14 Županijskih organizacija Hrvatske seljačke stranke 30. srpnja 2020. Ministarstvu pravosuđa i uprave podnijelo Predstavku i zahtjev za izvanrednim nadzorom nad nezakonitosti rada predsjednika HSS-a Kreše Beljaka i drugih odgovornih osoba stranke, radi pripreme i provođenja nestatutarne i nezakonite Glavne skupštine HSS-a, kojom Krešo Beljak pokušava izmanipulirati ponovni izbor za predsjednika Stranke, na današnjoj se elektronskoj sjednici Glavnog odbora koji je sam Beljak sazvao, 52 od ukupno 91 člana Glavnog odbora, izjasnilo za izmjenu predloženog dnevnog reda, a čak 51 i za isključenje Kreše Beljaka iz članstva HSS-a.

U obrazloženju odluke Glavnog odbora u mandatu, kojim se konstatira prestanak članstva Kreše Beljaka u HSS-u, navodi se kako je Krešo Beljak nizom svojih postupaka, a posebno zbog:

– manipuliranja materijalima te netransparentnim pripremama i provođenjem 56. sjednice Predsjedništva HSS-a;
– krivotvorenog i ovjere krivotvorenog Izvadka iz zapisnika s 18. sjednice Glavnog odbora;
– pripreme i održavanja nestatutarne i nezakonite Glavne skupštine 30.07.2020.;
– te opetovanog i kontinuiranog nanošenja štete časti i ugledu Stranke svojim izjavama u javnosti koje nisu u skladu s Programom i politikama HSS-a, a što je nespojivo s članstvom u HSS-u, prestao biti članom HSS-a.

Glavni odbor HSS-a donio je i odluke o suspenziji Davora Vlaovića i Željka Lenarta zbog pripreme i održavanja nestatutarne i nezakonite Glavne skupštine 30.07.2020.

Tko je Krešo Beljak?

Podsjetimo, dio HSS-ovaca javno se protiv Beljaka pobunio još krajem siječnja, kad je na adrese županijskih organizacija upućen zaključak u kojemu se poziva da se opomenu svi članovi koji su javno kritizirali predsjednika HSS-a. Oni koji su to tada radili, kritike su Kreši Beljaku upućivali nakon objave na Twitteru o Udbi. Nekada vodeća hrvatska stranka, koja je odigrala nezamjenjivu ulogu za hrvatsku naciju tijekom međuratnog razdoblja, u današnjem vremenu, pod vodstvom Kreše Beljaka, doživljava nevjerojatan pad svoga ugleda.

Beljakovu stranku je pred izbore napustilo čak šest stranačkih organizacija: općinske organizacije, Kalinovac, Podravske Sesvete, Sveti Ivan Žabno, Koprivnički Ivanec te HSS iz Koprivničkih Brega i HSS iz Čepina.

HSS se deklarirao progresivnom, republikanskom i zelenom strankom

Tijekom godina koje je proveo na čelu stranke, Krešo Beljak je izbacio veliku većinu svojih kritičara, a potpunu transformaciju stranačke politike okrunio je 2018. godine na programskoj Glavnoj skupštini, koja je prihvatila Nacrt novog stranačkog programa pod nazivom “Nova Republika“.

Po tom programu, istaknuto je kako ‘konzervativna opcija postaje prošlost’, a HSS se definira kao ‘progresivna, republikanska i zelena stranka’.

U priopćenju povodom prihvaćanja novog programa, navedeno je kako stranka ponovno postaje “moderna, tolerantna, proeuropska i socijalno osviještena politička stranka”. Beljak je od tada često isticao prava manjina kao politički priroritet, a na prijemu Srpskog narodno vijeća izjavio je: “Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda”.

Pri tome vrijedi istaknuti da je u slučaju HSS-a, ova transformacija stranke ipak bila netipična, budući da je stranka postala najpoznatija po tome što je na njenog vođu izvršen atentat upravo za vrijeme “bratstva i jedinstva” kojem se Beljak ponovno nada.

Beljak o Thompsonu: ‘Mora mi smeće fašističko dan pokvarit’

Nepunih mjesec dana nakon transformiranja Hrvatske seljačke stranke, Beljak će se ponovno na Twitteru “obračunati” s desnicom i konzervativcima pa će tako pobjesniti jer su nogometaši izabrali Marka Perkovića Thompsona da im pjeva na dočeku na Trgu bana Josipa Jelačića.

“Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!”, napisao je na Twitteru, pa mu je čak i istaknuta ikona današnjih liberala bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor poručila kako će ga ignorirati kad će sigurno i on pjevati.

Beljak o migrantima 2015.: ‘Uvjeren sam da se radi o kolonistima. Ovo je struja, kolonizacija Europe’

No možda najzanimljivija izjava Kreše Beljaka je ona iz 2015. godine kada je u Otvorenom oštro govorio protiv puštanja ilegalnih migranata u Hrvatsku.

Gradonačelnik Samobora Beljak, kazao je: “Ne radi se o izbjeglicama i ekonomskim migrantima. Uvjeren sam da se radi o kolonistima. Ovo je struja, kolonizacija Europe”.

Beljak je nakon toga ponovno promijenio mišljenje te postao otvoreni pobornik onoga što UN i EU smatraju ljudskim pravima. Tako je otvoreno zagovarao i Marakeški sporazum, sporan po tome što bi mogao izbrisati razliku između legalnih i ilegalnih migracija.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/HINA/Daniel Kasap/dk

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.