IZA ZATVORENIH VRATA PLENKOVIĆEVE VLADE! Dogovorena velika čistka: Tresu se fotelje utjecajnih moćnika

02.10.2021. 09:45:00

Pred premijerom Andrejom Plenkovićem veliki su i značajni izazovi, što se može naslutiti i iz odluka o imenovanjima i razriješenjima koja su objavljena nakon zatvorenog djela sjednice Vlade.

Naime, donesen je Zaključak kojim je predlženo NO Društva Hrvatske pošte da se Ivana Čulu imenuje predsjednikom Uprave tog društva do imenovanja Uprave putem javnog natječaja na razdoblje od najduže pola godine, pošto mu mandat ističe 10. listopada ove godine.

Čule je inače na glasu kao kadar HDZ-ova predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a naš tjednik 7dnevno nedavno je pisao kako je on jedan od direktora koji se nalaze na Plenkovićevom popisu za otpis, radi njega je premijera nerijetko u sabornici prozivala nekolicina oporbenih saborskih zastupnika predvođenih Mostovim Nikolom Grmojom, a Čulin rad problematizirali su i u samoj Pošti.

Danas je Hrvatska pošta državna tvrtka s najvećim brojem zaposlenih, dok je Čulo s plaćom od oko 30 tisuća kuna jedan od najplaćenijih direkora u državi. Osim njega spominje se i Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Infrastruktura imenovanje Ivana Kršića za predsjednika Uprave tog društva do imenovanja novog predsjednika, također putem javnog natječaja, i njemu mandat ističe početkom listopada ove godine te je upitno hoće li ga Plenković zadržati na ovoj poziciji.

Bliskost s Butkovićem

Inače je Kršić u svibnju 2016. godine postao član Uprave HŽ Infrastrukture, a potom je od strane vlade poguran do čela Uprave u listopadu naredne godine. Ovaj je duirektor godinama radio u IGH gdje je od nadzornog inženjera godurao do direktora nadzora. U 2014. godini prelazi u Hidroelektra niskogradnju, a u HŽ Infrastrukturu stiže dvije godine kasnije. Je li mu u tome doista od koristi bila bliskost s ministrom Olegom Butkovićem nije poznato, no poznato je kako je Kršić medijske stupce punuo već u prvim mjesecima svojeg mandata kada su u javnost procurili računi od 8.430 kuna iz jednog opatijskog hotela, gdje je troškove podmirivao sluđžbenom karticom. Na prvoj večeri boravio je Kršić s dvije kolegice iz tvrtke, a na drugoj s pet poslovnih partnera, što možda i ne bi bilo problematično da se ne radi o tvrtci koja iz godine u godinu posluje s gubitkom. Dok tvrtka generira minuse, Kršićeva plaća mjesečno iznosi nešto više od 25 tisuća kuna. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.