'Izađite na izbore. Neka Vukovar ostane hrvatski grad!'

28.05.2013. 23:32:18

Pred drugi izborni krug, koji će odlučiti o imenu gradonačelnika Vukovara, u poštanskim sandučićima brojnih Vukovaraca pojavili su se leci Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Pod nazivom Odlučimo sami o svojoj sudbini iz Stožera „pojašnjavaju“ zašto se mora u nedjelju izaći na glasovanje kao i zašto je svaki glas bitan te da treba glasati za Ivana Penavu (HDZ). Između ostaloga navode se i ovlasti gradonačelnika. - Nakon uvođenja dvojezičnog pisma uslijedilo bi iseljavanje hrvatskog življa i mladih iz grada, naročito stradalnika iz Domovinskog rata. Oni koji bi je uveli stvorili bi i službeno Vukovar sjedištem Srpskog Vijeća općina. Moguća je politička autonomija, što povlači za sobom i moguće odcjepljenje od Hrvatske i pripajanje Srbiji. Ćirilica kao pismo nije kriva, ona je samo uvod u srpsku strategiju jedne nove okupacije - navodi se u letku koji je izazvao burne reakcije građana. "Okuraženi Srbi" Dalje stoji kako aktualni gradonačelnik nije ništa poduzeo da se ćirilica ne uvede u grad Vukovar te da uopće nije demantirao izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad. Iz Stožera ističu kako je došlo vrijeme za biti ili ne biti. - Ako vam bolje zvuči 'ili će nas biti ili nas neće biti'". "Bijeli križevi nas gledaju. Sa neba naši pali anđeli plaču. Nije to kiša koja ovih dana natapa Hrvatsku. To je njihov plač, jer uzalud su dali svoje živote. Izađite na izbore, neka sunce obasja naš Vukovar! Neka ostane hrvatski grad! - stoji u letku. Podižući tenzije tvrdi se da je svaki glas bitan te da je možda baš čitateljev odlučujući. Iz Stožera kažu da bi Vukovarci, ako se odluče za promatranje sa strane, „jednog dana samo mogli vidjeti ćirilične natpise u gradu heroju, okuražene Srbe kako ističu svoje zastave i pjevaju srpske budnice i ratne pjesme kao i da Vukovar kao simbol Hrvatske postaje Veće srpskih opština“. Zbunjeni i zabrinuti Građani su pojavom predizbornih plakata zbunjeni i zabrinuti. Ovisno o političkoj opredjeljenosti dio njih podupire letak i tekst u njemu dok drugi dio kaže kako je ovo obično ali i opasno širenje neistina koje samo obične građane uznemirava. Interesantno je i da se nigdje u dvije stranice letka ne navodi tko je zadužen za najavu uvođenja dvojezičnosti te da to nikako nije posao lokalne samouprave. Ne spominje se niti donošenje Ustavnog zakona o opravima nacionalnih manjina 2002. godine, koji to omogućava, kao niti činjenica da je u Statut grada Vukovara još 2009. godine ćirilica uvedena. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.