Izbjeglice probili ogradu u Šentilju, policija ih pokušava zaustaviti

29.10.2015. 20:41:45

DRAMATIČNO U SLOVENIJI U tranzitnome centru u Šentilju stanje je kaotično, javlja HRT. Izbjeglice i migranti probili su ogradu, policija ih pokušava zaustaviti, puno je majki i djece. Kampom odzvanja dječji plač, objavljeno je u emisiji Hrvatska uživo Netom prije nego što je probijena ograda, policajac je ljudima koji su se nagurali na ogradu vikao 'There are babies here, stop pushing!' ('Ovdje ima beba, prestanite gurati!'). Broj migranata i izbjeglica koji su u zadnja dva tjedna ušli u Sloveniju prešao je sto tisuća, pa ih je do četvrtka u šest sati bilo evidentirano ukupno 102.752, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova. U slovenskim prihvatnim centrima ujutro je bilo 7.862 emigranata, najviše u tranzitnom centru u Šentilju, gdje ih je skoro 4.300. Do sada je evidentiran i izlazak preko 75.000 osoba u Austriju koja ih, unatoč teškoćama u svojim sabirnim centrima uz granicu, i dalje prima. Slovenska policija ne daje posebno objašnjenje vezano uz razliku između broja izbjeglica koji je ušao i onog koji je izišao iz Slovenije, ali tvrdi da su podaci izvedeni iz službenih evidencija ulazaka i izlazaka. No jednom kad su službeno registrirani, izbjeglice se mogu u načelu slobodno kretati. Zato se može pretpostaviti da je jedan dio njih prešao u susjedne zemlje mimo protokola, preko zelene granice ili sredstvima javnog i privatnog prijevoza. Unatoč dogovoru o organiziranom i kontroliranom tranzitu, jučer je izbio sukob policije i izbjeglica u Dobovi. O tome svjedoči snimka objavljena na facebook-stranici volontera koji tjednima pomažu izbjeglicama. Uz snimku je objavljen i komentar - 'ovo se događa kada držite velik broj ljudi na malom, prenapučenom prostoru bez hrane, vode, čak i zahoda'. Austrija prijeti da će postaviti ogradu na granici sa Slovenijom. Njihova ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner kaže kako to ne znači zatvaranje granice. Zapreke će biti postavljene blizu graničnih prijelaza, a cilj je, kaže, osigurati nadzor nad granicom i uredan ulazak izbjeglica. Austrijski kancelar Werner Faymann rekao je pak da se protivi postavljanju ograda na granicama, prenijeli su austrijski mediji. Slovenski premijer Miro Cerar jučer je nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio da je spreman učiniti sve za zaštitu nacionalnih interesa te da nije isključeno ni postavljanje prepreka i ograde na zelenoj granici s Hrvatskom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.