Izborna šutnja krši se na sve strane: Na školi u Zagrebu osvanuo neprimjeren grafit pa je odmah prefarban, iz GONG-a poručili kako imaju dojave da se dijele leci jednog kandidata

30.05.2021. 14:21:00

Izborno jutro na Dan državnosti protječe mirno, ali kršenja izborne šutnje ne manjka.

Na zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje, u kojoj su tri biračka mjesta, osvanuo je grafit neprimjerenog sadržaja koji je odmah prefarban.

"Natpis nas je dočekao jutros i domar ga je odmah prefarbao. Takav natpis je jasan primjer kršenja izborne šutnje, a predstavlja i uništavanje javnog dobra", naglasila je jedna članica biračkog odbora za N1.

Na biračkom mjestu, također u Zagrebu, selotejpom je bio zaljepljen letak jednog kandidata.

S biračkog mjesta u Novom Zagrebu javila se reporterka Martina Bolšec Oblak koja je izvijestila kako DIP od kršenja izborne šutnje izdvojio dvije situacije. Jedna se odnosi na neprimjereni grafit koji je prijavljen policiji, a druga situacija je kršenje izborne šutnje na način da se jedan od kandidata fotografirao s članovima biračkog odbora.

"U DIP-u kažu kako su odmah smijenili te članove biračkog odbora i na njihovo mjesto poslana su tri nova člana", izvijestila je Bolšec.

Slaven Hojski iz DIP-a kazao je kako nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. No, upozorio je na kršenje izborne šutnje.

"Danas se neki portali ponašaju kao da nije izborna šutnja, ne znam što tu nije jasno. Portali su objavili da su kandidati izašli na izbore, i njihove fotografije, i to je u redu, ali tu treba sve stati. Naime, neki su portali objavili izjave kandidata, a kazne su vrlo visoke. Molim portale da još jednom razmisle. Stvarno su kazne visoke, ne znam kako je nekome palo na pamet da tako široko ide na izborni dan."

Kazao je kako će već oko 20 sati negdje oko 50 posto birališta biti obrađeno, a već do 21 sat bi trebalo sve biti jasno. Dodao je kako što se odaziva tiče očekuje da se ne ponovi drugi krug iz 2017. godine, kada je pad bio oko devet posto. "Sve oko 50 posto bi bilo jako dobro za lokalne izbore", kazao je Hojski za N1 televiziju.

Iz GONG-a su objavili priopćenje o drugom krugu lokalnih izbora. "Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je mirno.

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje", kazali su u priopćenju..

Izvor: dnevnik.hr

Izvorni autor: dnevnik.hr/R. S./Foto: fah

Autor: