IZDANA UPOZORENJA U gorju do 30 centimetara snijega, pahulje mogu zalepršati i na obali

06.02.2018. 21:01:15

VREMENSKA PROGNOZA
Jačanje juga i pad tlaka zraka najavili su izraženiju promjenu vremena s kojom će tijekom srijede mjestimice ponovno biti obilnijeg snijega, u gorju uglavnom od 15 do 30 centimetara. Osim snijega, u unutrašnjosti će biti i susnježice, pa i kiše, posebice na istoku, a kratkotrajno je moguća i drugdje, ponajprije u Lici, gdje je i najveća vjerojatnost smrzavanja na podlozi. Na Jadranu će pak nevolje prouzročiti ponegdje obilna kiša, a i jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu bura, koja pahulje može donositi i do mora. Oborina će biti još i u četvrtak, samo rijetko i u petak, a za vikend će uglavnom izostati. No, zimski će se ugođaj, primjeren veljači, zadržati i početkom novoga tjedna. U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno. Povremena oborina bit će vjerojatnija ujutro i navečer, uglavnom kiša, no ponegdje će nakratko padati i sunježica, u višim predjelima zapadne Slavonije snijeg. Uz slab i umjeren jugoistočni i istočni vjetar temperatura zraka bit će viša nego u utorak - jutarnja će biti oko 0 °C, a poslijepodnevna 4 do 8 °C, u Podunavlju i oko 10 °C. U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno povremeno sa snijegom i susnježicom, a u drugom dijelu dana mjestimice i kišom. Novi snježni pokrivač nastat će posebice u gorju te u predjelima uz granicu sa Slovenijom. Uz slab sjeveroistočni vjetar temperatura će se malo mijenjati, i bit će uglavnom između -2 i 3 °C. U Gorskome kotaru i Lici past će uglavnom od 15 do 30 centimetara snijega, lokalno moguće i više, no treba upozoriti i na mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom. Na sjevernom Jadranupovremeno kiša, a gdjegod i snijeg nošen umjerenom i jakom, na udare mjestimice i olujnom burom i sjevernim vjetrom. Na otvorenome moru zapuhat će sjeverozapadnjak. Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije oblačno i kišovito. Uz jake pljuskove i grmljavinu past će mjestimice i više od 50 litara kiše po četvornom metru. Jako i vrlo jako jugo, na udare i olujno, okretat će prvo na jugozapadnjak, a potom na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka većinom od 7 do 13 °C, u unutrašnjosti ujutro 2 do 5 °C. Na jugu Hrvatske vrlo vjetrovito, uz jako i olujno jugo, s kojim će more na otvorenom ponegdje biti i jače valovito. Poslijepodne će okretati na jugozapadnjak te slabjeti. Mjestimice će kiša biti i obilnija. Vjetar će u četvrtak okrenuti na buru i sjeverozapadnjak te oslabjeti, a uz promjenljivu naoblaku oborine će biti sve manje, sunčanog vremena sve više, osobito prema kraju tjedna, kada će ponovno biti vjetrovitije, uz umjerenu, ponegdje i jaku buru. I na kopnu će povremene oborine biti još osobito u četvrtak, ali količinski zamjetno manje. U nastavku tjedna oborine će u većini krajeva izostati, a i oblaka će biti manje, pa će jutra ponovno biti hladnija, piše HRT.

Žuta upozorenja Meteoalarma

Meteoalarm je za srijedu izdao niz upozorenja zbog snijega, poledice, ali i obilne kiše na Jadranu. Tako se primjerice na području Gospića očekuje 20ak centimetara novoga snijega. U Zagrebu, očekuje se od pet do deset centimetara. Za Jadran su na snazi upozorenja zbog moguće obilne kiše, ali i jakih i olujnih udara bure - i do 115 kilometara na sat.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.