IZGLEDA DA DRŽAVA IMA 117 MILIJUNA KN VIŠKA

15.11.2018. 12:18:18

IZGLEDA DA DRŽAVA IMA 117 MILIJUNA KN VIŠKA: Kako drugačije objasniti da će se počastiti s 393 nova automobila?

U narednom periodu od tri godine korisnici državnog proračuna potrošit će 117 milijuna kuna za obnovu voznog parka

U Vladinom dokumentu “Obrazloženje prijedloga financijskih planova korisnika državnog proračuna za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu”, koji je prošli tjedan prezentiran na sjednici Vlade čak će sedam ministarstava, Vlada, tri agencije, četiri zavoda, Državni inspektorat, Državni ured za reviziju i Ustavni sud putem najma ili kupnjom nabaviti najmanje 393 vozila te zakupiti pet parkirnih mjesta, piše Jutarnji list.  Koliko će točno biti nabavljeno automobila nije poznato jer neka ministarstva nisu specificirala koliko će novih automobila nabaviti, dok Agencija za pravni promet nekretninama neprecizno navodi da su im auti stari pa moraju godišnje kupiti dva-tri. Dio korisnika državnog proračuna u 2019. godini utrošit će 36,9 mil. kuna na nabavu novih vozila, plaćanje najma i održavanje postojećih. U 2020. godini prema sadašnjim projekcijama institucije će utrošiti 35, 7 mil. kuna, a 2021. godine milijuna manje. Sveukupni iznos u tri godine iznosit će 117 mil. kuna.

Stari vozni park

Od ukupnog broja vozila, 340 će se nabaviti putem trogodišnjeg najma, dok će 53 biti kupljena. Istek postojećeg najma i starost automobila su najčešći razlozi koji se navodse u obrazloženjima nabave. Ministarstvo rada nabavit će najviše službenih automobila i to 25 putem najma za što će izdvojiti 650 tisuća kuna. Zbog starosti postojećeg voznog parka Ministarstvo prometa iduće godine kupuje 20 službenih automobila za što će izdvojiti 2,4 milijuna kuna. Za službenike Sabora i Vladine dužnosnike i službenike Vlada će putem trogodišnjeg najma pribaviti 18 automobila u koji nije uključeno održavanje automobila.

Najam garaže

Ministarstvo gospodarstva ugovorit će najam 10 vozila kojima će zamijeniti postojeće kojima 2019. istječe najam.  Ministarstvo financija za potrebe Uprave Carine nabavlja čak 35 vozila, od čega 30 službenih koja će se nabavljati putem najma, a pet službenih auta će kupiti. Naime, kao razlog za obnovu voznog parka navode starost postojećih i nove poslovne zahtjeve nastale nakon ulaska u EU. Sljedeće godine Ustavni sud planira putem najma nabaviti pet automobila i unajmiti za njih parkirna mjesta u zagrebačkoj gradskoj garaži Tuškanac, piše Jutarnji list. 

Autor: