IZLOŽBA I FILM: ‘Bitka za Vukovar’ u poljskom Kaliszu, rodnom gradu Theodora Merona

02.12.2015. 15:46:25

U REGIONALNOM muzeju poljskog grada Kalisza u srijedu 9. 12. 2015. svečano će se otvoriti izložba pod nazivom  „Vukovar 1991. – 2015.“,  a samo otvorenje popratit će i projekcija filma „Bitka za Vukovar“. Organizatori projekta su Ured maršala pokrajine Wielkopolske i Muzej grada Vukovara, a na izložbi će biti prikazana retrospektiva slika iz vremena ratnog razaranja pa do današnjih dana. Svečanom otvorenju nazočit će hrvatski veleposlanik u Poljskoj koji će tom prilikom potpisati sporazum o suradnji između pokrajine Wielkopolske i grada Vukovara. Kakve su veze ovog industrijskog poljskog grada i hrvatskoga Grada heroja?
kalisz, poljska
Službena zastava Kalisza je šahovnica s 42 crveno-bijela kvadratića
Kalisz, ruralni grad smješten na jugoistoku pokrajine Wielkopolska i uporište suverenističke politike vodeće konzervativne stranke Pravo i pravda, krasi službena zastava na kojoj se uz prateći grb nalazi šahovnica s 42 crveno-bijela kvadratića. Kalisz je i rodni grad Theodora Merona, čovjeka koji je u skladu sa svojim imenom, koje u prijevodu s grčkog znači „Božji dar“, 16. studenog 2012., dva dana uoči sjećanja na žrtvu Vukovara, poslao simboličnu poruku svijetu pročitavši oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču kojom je ostvarena pravna „Oluja“ i skinuta stigma s temelja hrvatske državnosti. Vukovar u Haagu nikada nije dočekao svoju pravdu, no upravo ovakvim incijativama u suradnji s prijateljskim narodima Europe, njegova žrtva i herojska borba za domovinu nikada neće biti zaboravljeni. Stoga ukoliko vas put u srijedu 9. prosinca odvede u Poljsku, svakako posjetite Kalisz i svjedočite početku jednog divnog prijateljstva. Ulaz je slobodan.

Chorwacki Vukovar wczoraj i dziś

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.