Izložba ratnih fotografija Mladena Genca i koncert gitarista Maroja Brčića

02.03.2018. 14:31:16

U suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te Državnim arhivom u Varaždinu, povodom obilježavanja početka Domovinskog rata, u Muzeju Grada Pakraca 1. ožujka je svečano otvorena izložba fotografija Mladena Genca pod nazivom “Ratni foto zapisi”.  Osim Lipičana i Pakračana te posjetitelja koji su pod snježnim uvjetima došli čak iz Bednje, izložbi je nazočio brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane uz prisustvo čelnih ljudi Lipika i Pakraca, Vinka Kasane i Anamarije BlaževićMiroslava Ivančića, predsjednika pakračkog Gradskog vijeća te ujedno predsjednika UHPB Pakraca i Lipika, Damira Poljaka, načelnika Općine Bednja te Damira Hrelja, ravnatelja Državnog arhiva u Varaždinu. Nakon minute šutnje za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, posjetitelje izložbe pozdravila je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, a zatim je komorni sastav trioLA koji čine učenici OGŠ Pakrac Ida JirasekMaja Berlančić i Lovro Olivier pod mentorstvom profesorice Martine Faktorizveo domoljubnu pjesmu „Vezak vezla Hrvatica mlada“. Izložba „Mladen Genc - ratni foto zapisi“ nastala je u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu koji je prepoznao dokumentarnu vrijednost fotografija i pripremio izložbu s oko stotinjak fotografija. Na izložbi u Muzeju grada Pakraca, koja će biti otvorena do 27. ožujka, predstavljen je izbor fotografija većinom snimljenih na prostoru Pakraca i Lipika 1991. i 1992. godine. Fotografije Mladena Genca predstavljaju vrijedno svjedočanstvo i dragocjen dokument strašnih vremena u kojem su nastale, rekao je ravnatelj Državnog arhiva iz Varaždina Damir Hrelja, obraćajući se posjetiteljima, ujedno ispričavajući autora izložbe koji nažalost zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti. Hrelja je također kazao kako gospodin Genc uvijek napominje da se Pakrac i Lipik mogu svrstati odmah do Vukovara, što se tiče ratnih razaranja. Državni tajnik u Ministarstvu obrane i hrvatski general Zdravko Jakop istaknuo je kako upravo zbog žrtve koju su podnijeli svi oni koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske trebamo čuvati vrijednosti Domovinskog rata kako bi imali onakvu državu kakvu su naši poginuli branitelji željeli. Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić je napomenuo da Pakrac sve više postaje prepoznatljiv kao mjesto u kojem je započeo Domovinski rat, što je prepoznato i od najviše instance u RH, aludirajući na prošlogodišnje pokroviteljstvo svečanog programa obilježavanja od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i ovogodišnje pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske, dok je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekla kako 1991. godine na ovim prostorima nismo branili samo Pakrac i Lipik, nego i čitavu našu domovinu.

„Od grada heroja gradu heroju“

Nakon svečanosti otvorenja izložbe ratnih fotografija, zahvaljujući suradnji s Osnovnom glazbenom školom Pakrac svi prisutni mogli su u Muzeju uživati u koncertu poznatog gitarista Maroja Brčića iz Dubrovnika koji je svim posjetiteljima darovao svoj koncert znakovitog naslova „Od grada heroja gradu heroju“. Inače, kako je napomenula ravnateljica OGŠ Pakrac Alfreda Petani Grafina, ovo nije bio prvi Brčićev koncert u Pakracu. Naime, on je prije 25 godina kao član Dubrovačkog gitarskog tria, kojeg uz Brčića tvore Ante Skaramuca i Frano Matušić nastupio u pakračkom Župnom dvoru. Fotogalerija: Izložba ratnih fotografija Mladena Genca i koncert gitarista Maroja Brčića (1.3.2018.) Matija Kulhavi / Compas

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.