IZNAD USTAVA, ZAKONA DO DODVORAVANJA

19.04.2020. 12:04:00

Ovih dana, ali i ranije puno pišem o dvojakim mjerilima ili postupanja ili uzimanja prava kako kome odgovara ili kako se tko kome uvlači. Za katolički Uskrs, Nacionalni stožer civilne zaštite, razapeo se na zadnje noge o proslavi istog, obilježavanju običaja, a radi tzv. socijalnog kontakta. Biti ću slobodan, možda oni to tako nisu formurilirali, ali zabranili su proslavu Uskrsa na tradicionalan način katolika. Danas je pravoslavni Uskrs, unatoč fotografskim zapisima, pozivima preko medija, nisam previše čuo da se Nacionalni stožer razapeo o socijalnom kontaktu. Katolički svećenici su na razne načine, domišljatošću i na svakojake načine prilatili vjernicima, približili ih Isusu Kristu. S druge strane, toga nema, ama ništa o mjerama opreza, pa mi se nameće pitanje, tko je nama ukrao naš Uskrs? Ako je do zabrana, onda vrijede za sve, ako je do slavlja onda vrijedi za sve, pa su mi čudno donešene odluke dan uoči pranoslavnog Uskrsa.

Dvojaka mjerila opet se krše ili se postupa opet kako kome odgovara. Do današnjega dana još uvijek za neke Županije je potrebna propusnica, eventualno bez e propusnice unutar određene Županije. Javna okupljanja, kulturne manfestacije, koncerti, zabrana rada kafića ....sve je to ostalo na snazi. Odgađaju se pogrebi, svadbe, rođendani, krštenja, ali najavljena je komemoracija u Jasenovcu uz nazoćnost visoko rangiranih državnih dužnosnika. Vrijede li Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani okupljanja u većem broju? Ne, sutra ili prekosutra će donjeti novo odluku, koja će to omogućiti.

No, pitam se nešto drugo, a vrlo kratkog je pitanja ili teze, što je s našim gospodarstvom? Zar tu ne postoji mogućnost određenog popuštanja mjera? Neću u dubiozu, jer i samima Vam je jasno što nas čeka ako se gospodarstvo ne pokrene. I mlao šale, jučer je netko napisao kako su naši političari uredno ošišani, dotjerani, a nama frizeraji ne mogu raditi zbog h...g kontakta. Ribiči ne mogu u ribolov (da ih voda ne zarazi ili obrnuto). Uglavno, apsurd nad apsurdima u nekim djelovima što se radi. Svi bi mo zdravu Hrvatsku u bilo kojem pogledu, ali boli, kada nas se dijeli, samo zato da bi se nekome dodvorili. Gdje su one razne krilatice, ali ona glavna #ostanitedoma?

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor: