Izvanredno stanje u Kosinjskoj dolini - poplavljene ceste, ugrožene kuće, stanovnicima isključena struja

18.03.2018. 06:35:10

Poplavljena je Kosinjska dolina, gdje je ugroženo oko 600 ljudi. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda. Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode, koja je prodrla i u 20 kuća. Održan je sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat. Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke. Poplavljeno područje Kosinja obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i  Gospića. Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode. Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode. Stanovnici su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac. "Opravdavaju se na sustav da je to zaštita većih gradova, i da je trenutačno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa", rekao je Kurteš.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.