Izvješće Odbora za zakonodavstvo o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, P.Z.E. br. 214

08.06.2022. 16:13:00

Na današnoj sjednici Odbora za zakonodavstvo, donešeno je slijedeće: 

1.    Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na 69. sjednici održanoj 8. lipnja 2022. godine, raspravljao je o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, P.Z.E. br. 214, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Vlada Republike Hrvatske, aktom od 27. travnja 2022. godine.

2.    Utvrđuje se da tekst Konačnog prijedloga ovoga Zakona sadrži izjavu o usklađenosti Konačnog prijedloga s pravnom stečevinom Europske unije iz koje proizlazi da je ovaj Zakon u potpunosti usklađen s odredbama primarnih i sekundarnih izvora prava Europske unije.

3.    Odbor za zakonodavstvo jednoglasno podupire donošenje ovoga Zakona.

4.    Na tekst Konačnog prijedloga Odbor podnosi sljedeći

AMANDMAN

I.    Na članak 56.

Članak 56. mijenja se i glasi:
„Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“, osim odredbi članka 233. stavaka 4. i 5. koji su dodani člankom 37. ovoga Zakona, koji stupaju na snagu na dan stupanja na snagu pravilnika iz članka 54. stavka 5. ovoga Zakona.“
Obrazloženje
Amandmanom se preciznije određuje kako će odredbe kojima se propisuje privremena nesposobnost vozača za sigurno upravljanje vozila i postupanje liječnika u vezi s time stupiti na snagu tak kad stupi na snagu izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače („Narodne novine“, br. 137/15., 132/17. i 10/20.).

5.    Za izvjestiteljicu na sjednici Hrvatskog sabora Odbor je odredio Mariju Jelkovac, predsjednicu Odbora za zakonodavstvo. 

    PREDSJEDNICA
    ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO

    Marija Jelkovac

Dok se danas u Saboru vodi rasprava o samom Zakonu, oporba se protivi ovakvom Zakonu iz mnoštvo razloga, a najviše odnos liječnik - pacijent, povjerljivost prema pacijentu, te obveza liječnika da prijavljujuju svoje pacijente o njihovoj promijeni zdrastvenog stanja ili nesposbnosti za vožnju. Postavilo se pitanje vezano za braniteljsku populaciju, koja bi najviše bila pogođena provedbom ovog Zakona. No, državni tajnik MUP-a, Žarko Katić, spomenuo je da se čeka donošenje Pravilnika na koji način ili tko bi bio obuhvaćen s kojom bolešću i kojim korištenjem lijekova bi ga trebalo uputiti na zdrastveni pregled. Prema raspravi, glasovanje će biti u petak, oporba bi trebala biti protiv ovog Zakona, ali pita se ipak onih koji imaju više ruku u Saboru. Kako će to biti u praksi, jer najviše rasprave se vodi o zdrastvenom stanju vozača i prema kome će se primjenjivati sve ovisi o famaznom Pravilniku. Oporba je primjetila da struka nije uključena u ovom pogledu. Pojedinačna rasprava još traje.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: sabor.rh

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.