'Ja nisam lažni ratni vojni invalid, prošao sam čak i reviziju, očito je da je trebalo ušutkati pjesnika'

05.02.2014. 22:49:16

05.02.2014.

Babić je poslijepodne izašao iz Remetinca jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo odluku suca istrage koji je Babiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je nešto prije 15,30 sati pušten iz zatvora u Remetincu ponovio je da nije kriv za optužbe koje mu stavljaju na teret, a uvjeren je da je cijeli slučaj motiviran politikom. "Presretan sam što sam pušten iz Remetinca, zahvaljujem svom odvjetniku, sudu, kolegama iz sindikata i svima koji su se angažirali. Slučaj ne mogu i ne želim konkretno komentirati, ali mogu iznijeti ono što je istina. Ja nisam lažni ratni vojni invalid", kazao je Babić u izjavi za Hinu.

 

Ponovio je da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru. "Prošao sam čak i reviziju, a ovo sve što su pojedinci sada napravili neka im služi na čast", ustvrdio je Babić.

 

Dodao je i kako se ne može oteti dojmu da je cijeli slučaj motiviran politikom. "Kada pogledate trenutak u kojem se sve događa, vodeći računa o Zakonu o radu, radnim pravima, novome proračunu, situaciji u zdravstvu, izdvajanju fonda HZZO-a iz riznice, očito je da je trebalo ušutkati pjesnika", uvjeren je Babić.

 

Ponovio je i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je javno istupao protiv njega, tužiti za klevetu.

 

"Interesantno je da je od prvoga štrajka liječnika 2003. Gabrić bio angažiran po tom pitanju, a svaki put kada se sindikat pojavi s legitimnom akcijom Gabrić kreće sa svojim objedama. Tu je sigurno riječ o kleveti, a o tome će voditi računa oni koji će taj slučaj voditi na sudu", kazao je Babić.

 

Svojim sindikalnim kolegama poručio je da će ubuduće biti još žešći u zaštiti njihovih prava i interesa.

 

Babić je poslijepodne izašao iz Remetinca jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo odluku suca istrage koji je Babiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

 

Njegov odvjetnik Milenko Umičević najavio je da će se žaliti i na nalog o provođenju istrage jer smatra da se u konkretnoj situaciji "nikako ne može primjenjivati Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije", s obzirom je nedjelo koje se Babiću stavlja na teret počinjeno početkom 1996. kada više nije bilo "neposredne ratne opasnosti".

 

Babić je u istražnom zatvoru bio od petka, a u žalbi na odluku o pritvoru njegov je odvjetnik, među ostalim, naveo da su na popisu svjedoka na koje bi navodno mogao utjecati bila navedena i dvojica pokojnika.

 

Šefa liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, tužiteljstvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida. Tužiteljstvo tvrdi da se nepripadajućim pravima hrvatskog ratnog vojnog invalida Babić okoristio za čak 660 tisuća kuna.

 
  • Autor: Hina/ A. R.
  • Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.