Jaka diplomatska inicijativa RH urodila plodom, mijenja se deklaracija NATO-a

14.06.2021. 20:16:00

Prema informacijama koje imamo, točno je da je deklaracija izmijenjena onako kako je to Hrvatska zahtijevala od partnera u NATO-u.

Naime, šest dana je trajala ta diplomatska inicijativa Hrvatske. Kad je 6. lipnja stigao nacrt završnog sporazuma, uznemirili su se u Hrvatskoj, jer su vlasti shvatile da ponovno nema spominjanja ni Daytona ni konstitutivnih naroda ni izborne reforme i zato su odlučili presjeći i tražili da se ubaci u završni tekst.

Međutim, nekoliko dana nije bilo nikakve reakcije na takvu inicijativu, na kraju je Italija bila ta koja je priopćila da je za njih neshvatljiva takva formulacija, međutim Hrvatska je ostala čvrsta u svojim stavovima i praktički poslala ultimatum partnerima u NATO-u – ukoliko im se ne iziđe u susret i ne napiše ovo što traže, da će hrvatska blokirati usvajanje kompletnih zaključaka.

Jaka diplomatska inicijativa, koja je trajala nekoliko dana, urodila je plodom. I dalje je nejasno tko stoji iza ovoga, ali se pretpostavlja da osim Italije stoje zemlje poput Njemačke ili SAD-a.

Izvor: hr.n1info.com

Izvorni autor: Nikola Radišić/Foto: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.