Jama Jazovka: Odana počast za više od 800 žrtava koje su ubili partizani

22.06.2021. 18:03:00

U utorak, 22. lipnja 2021. godine, na neradni dan u RH, Župa sv. Marije Magdalene – Oštrc, u mjestu Sošice kod jame Jazovka, organizirala je svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve koje su bačene u jamu Jazovka. Odana je počast za više od 800 žrtava – vojnika, ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara, koje su tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani.

Ujedno je bila i molitva za domovinu Hrvatsku.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati, a predslavio ga je mons. dr. Bože Radoš, varaždinski biskup, u zajedništvu s rimokatoličkim i grkokatoličkim biskupima i svećenicima. Prije svete mise upriličena je procesija, odnosno molitveni hod, od centra Sošica do jame Jazovka. 

Podsjetimo, posmrtne ostatke u jami Jazovka otkrio je 1989. karlovački speleolog Mladen Kuka, a kasnije je utvrđeno da su žrtve bile vezane žicom te većinom likvidirane metkom u potiljak. Tada se spominjao broj od oko 476 žrtava u Jazovki, a 2020. ih je pronađeno najmanje 814. Jazovka je duboka 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m.

Nakon provedene ekshumacije, jama je još jednom detaljno pregledana kako bi se utvrdilo da su svi posmrtni ostaci izvađeni. Dno jame dokumentirano je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, jama Jazovka zaštićeno je kulturno dobro.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/ Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Autor: