Je li hrvatska diplomacija kapitulirala pred velikosrpskim Memorandumom2 SANU?

11.08.2017. 07:09:21

Građanska inicijativa Ivo Pilar uputila je otvoreno pismo Hrvatskoj predsjednici, predsjednicima Vlade i Sabora, te svim Veleposlanicima u Hrvatskoj. Kada dobijemo odgovore od mjerodavnih, adresiranih institucija, odmah ćemo ih podijeliti s Hrvatskom javnošću. Je li hrvatska diplomacija kapitulirala pred velikosrpskim Memorandumom2 SANU? Predstojnik ureda bivšeg propagatora velikosrpske agresije na Hrvatsku, a danas predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković izjavio je 4. kolovoza 2017. kako na 5. kolovoza 2017. u Hrvatskoj, na proslavi državnog blagdana Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja „neće prisustvovati ( nazočiti) ni jedan predstavnik iz stranih ambasada (veleposlanstava) u Republici Hrvatskoj“. Glede činjenice da se radi o najmasovnijem državnom blagdanu, Predsjednica RH, Vlada RH i Hrvatski sabor dužni su inicirati formalnu provjeru zastupljenosti, odnosno nezastupljenosti svakog veleposlanstva, a slijedom toga utvrditi i moguću odgovornost hrvatske diplomacije. Hrvatska javnost ima pravo na informaciju tko je od veleposlanika i drugih diplomatskih predstavnika službeno pozvan, tko se odazvao, odnosno tko se je službeno ispričao. Zahtijevamo objavu popisa svih pozvanih i nazočnih diplomatskih, kao i onih koji su poslali isprike – ne samo za ovogodišnju proslavu, nego i za sve prethodne proslave ovoga iznimno važnog dana u hrvatskoj povijest. Zahtijevamo da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija svim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj dostave sve relevantne informacije o našem velikom državnom blagdanu koji obilježavamo 5. kolovoza, prevedene na jezike država koje predstavljaju. Vjerujemo da je pretežito protu-državotvorni sastav diplomatskog kadra Hrvatske doveo do poražavajućeg stanja 'nivelirane krivnje' između nedvojbenog velikosrpskog agresora i hrvatske obrambene žrtve. Je li konačno došlo vrijeme za potpuni preustroj hrvatske diplomacije? Listajući i skenirajući inozemni tisak slično je pitanje postavila novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto. https://www.vecernji.hr/vijesti/oluja-karolina-vidovic-kristo-1186644 Građanska inicijativa Ivo Pilar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.