JEDAN JEDINI I NEPONOVLJIVI: Dražen Petrović danas bi slavio 52. rođendan! (VIDEO)

22.10.2016. 11:09:10

' ŽIVOT LETI KAPETANE ' Taj duh, nabrijavanje i davanje zadnjeg atoma snage za uspjeh iščeznuo je s hrvatskih košarkaških terena. Takav se više nikad neće roditi, Dražen je jedan i neponovljiv.
Na današnji dan, prije točno 52 godinu, na ovaj svijet je došao košarkaški Mozart – Dražen Petrović. Najbolji europski košarkaš svih vremena svoj košarkaški put započeo je sa samo 15 godina u Šibenci, a Cibonu je dva puta vodio na europski tron. Prvi je dolazio na treninge, zadnji odlazio usavršavajući svoj šut, a to je znalo trajati i satima. Sjajne igre u Ciboni i Realu odvele su ga u NBA ligu, gdje je nakon prosječne epizode u Portlandu, zablistao u New Jersey Netsima gdje je imao prosjek od 20 poena po utakmici. drazen-petrovic-414x413 Već sa 16 godina Dražen je donio naslov prvaka Šibenki ubacivši dva slobodna bacanja na kraju utakmice s Bosnom, no sutradan je Šibenki oduzet naslov za zelenim stolom. Odlaskom Dražena otišla je i najljepša epizoda hrvatske košarke, košarke koja se do današnjih dana nije oporavila. Poslije Dražena reprezentacija nikada nije imala takvog vođu kao ni rezultate. Najljepšu priču reprezentacija je s Draženom ispričala 1992. godine na OI u Barceloni. Finale protiv američkog Dream Teama u kojem je Hrvatska čak i vodila nakon prvih desetak minuta igre svima će zauvijek ostati u sjećanju. Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Bilo je to 06. lipnja 1993. godine. Dan poslije u Hrvatsku je stigla tužna vijest. Dražen je poginuo u prometnoj nesreći kod njemačkog grada Ingolstadta. Hrvatska, ali i svijet izgubili su jednog od najvećih košarkaša u povijesti.
Dražen je dobio svoj Dom košarke i muzej u Zagrebu, a veliko priznanje stiglo je i iz NBA kada je uvršten u ‘Kuću slavnih’. Košarkaški ‘Mozart’ dobio je i brojna priznanja najvećih košarkaša. Tako je primjerice Charles Barkley jednom prilikom kazao kako je Reggie Miller najveći šuter protiv kojeg je igrao. Miller mu je uzvratio: Mislim da jedna osoba ipak ima bolji šut od mene, to je Dražen Petrović. Najveći košarkaš svih vremena Michael Jordan, jednom prilikom kad je 1997. u Parizu primao trofej namijenjen najboljem igraču McDonald’s turniru opisao je Dražena s puno poštovanja. “Naši dvoboji su uvijek bili maksimalni, do ruba. Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti”, kazao je Air Jordan.
Na početku NBA sezone 1993./1994. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je: “Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.”
Odlaskom Dražena kao da je otišla i hrvatska reprezentativna košarka. Taj duh, nabrijavanje i davanje zadnjeg atoma snage za uspjeh iščeznuo je s hrvatskih košarkaških terena. Takav se više nikad neće roditi, Dražen je jedan i neponovljiv.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.