JNA u Dubrovniku opljačkala aerodromske opreme u vrijednosti 10 milijuna eura

05.06.2013. 19:07:07

Po dolasku u crnogorsku metropolu, putnike na aerodromu "Podgorica" u Golubovcima dočekuje odbačeno vozilo s pokretnim stepenicana za spuštanje putnika iz aviona na kojem je jasno istaknut natpis "Aerodom Dubrovnik". Vozilo se nalazi na stotinjak metara udaljenosti od punktova za putnike i vjerojatno je ostavljeno da tu trune zajedno s još tri traktora do moguće javne dražbe na kakvoj ih obično kupuju zbog lakše dostupnosti uvijek potrebnih rezervnih dijelova, piše Slobodna Dalmacija.

- Tu je opremu javno preduzeće "Aerodromi Crne Gore" naslijedilo 2003. godine zajedno s ostalom imovinom poduzeća JAT a danas se ne koristi. Naše je javno poduzeće kompletnu infrastrukturu, opremu, objekte i sve ostalo 2003. preuzelo od JAT-a a dobar dio te opreme i djelova je bio ruiniran jer nije održavana te je u jako lošem stanju i zastarjela. Stepenice su preuzete i nijesu bile u funkciji kao ni većina opreme- rekao je medijima direktor podgoričkog aerodroma Dragan Milanović.

 

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić za CG- medije je cinično ustvrdio kako oni nisu davali nikakvu opremu na korištenje.

 

- Mi nikakvu opremu nismo davali na korišćenje, ili revers, aerodromima u Crnoj Gori ali me ne čudi me da se na aerodromu u Golubovcima nalazi oprema iz Hrvatske. U Crnoj Gori ima više naše opreme, ali mi time nismo opterećivali naše bilateralne ni odnose s poduzećem Aerodromi Crne Gore s kojim surađujemo u svim aspektima našeg posla. Dokumente o opremi koja je po dostupnim spoznjama završila u Crnoj Gori smo dostavili nadležnima u Hrvatskoj koji su obavijestili nadležne u Crnoj Gori. Problem sada nadilazi razinu dvaju aerodroma, što znači da mi ne sudjelujemo u povratu te imovine koja je, kao i pitanje povrata opreme ušla u pregovore o ratnoj odšteti, što trenutačno ne opterećuje odnose i saradnju- rekao je Tolić.

 

Prema podacima koji su poznati od ranije, ukupna je vrijednost u ratu opljačkane opreme od strane agresorske JNA procjenjena na tadašnjih 20 milijuna DEM što je protuvrijednost od 10 milijuna eura. Prema naredbi direktora Savezne uprave za kontrolu letenja general- majora Viktora Zupančića "JNA je demontirala sva ispravna sredstva i opremu s kontrolnog tornja, radio far, cheking pultove, uređaj za instrumentalno slijetanje, rasvjetu, agregate, sva aerodromska vozila, 15 rendgena za pregled prtljaga i sve što se smatra potrebnim kako bi je sačuvala od uništenja". Ukupno je pričinjena ratna šteta procijenjena na više od 180 milijuna kuna a zanimljivo da je po saznanju što se dogodilo na Čilipima Zupančić zatražio razrješenje dužnosti u Upravi kontrole letenja i potom s više visokih slovenskih časnika JNA napustio Beograd.

 

Kratko po osamostaljenju Crne Gore, vlasti nove države su priznale počinjenu pljačku i Hrvatskoj čak dostavile popis pronađenog ratnog plijena. No, JNA je dio opreme podijelila i aerodromima u Beogradu i Nišu gdje su ostali u vlasništvu JAT-a dok su Aerodromi Crne Gore manji dio opreme pronašli i u Tivtu.

 

Inače, bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović je 2007.najavio kako će Hrvatska tražiti suvlasništvo u JP"Aerodromi Crne Gore" kao obeštećenje za ratnu pljačku opreme s Čilipa što je kao mogućnost odbacio bivši ministar pomorstva i prometa Crne Gore Andrija Lompar, piše Slobodna Dalmacija.

 

Hoće li i nakon ovoga čelnici Republike Hrvatske zagovarati povlačenje tužbe protiv Srbije?

 

M.M.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

 

Autor: