John Kerry: Nećemo napasti ako Asad preda SVO kemijsko oružje, ali on to neće učiniti

09.09.2013. 12:15:22

Američki tajnik John Kerry ponudio je rješenje koje bi zaustavilo vojnu intervenciju SAD-a u Siriji - a ono glasi da Bašar al-Asad preda svo kemijsko naoružanje međunarodnoj zajednici do kraja tjedna. Kerry je, međutim, dodao kako Asad nema namjeru predati svo kemijsko oružje i dokazati da je to učinio te da je to praktički nemoguće. Tako je zapravo američki tajnik 'poklopio' i jedino moguće mirno rješenje, koje bi u ovom trenutku SAD i razmotrio. Kerry je dodao i kako je kontrola kemijskog naoružanja u Siriji ograničena na Asada, njegovog brata Mahera al-Asada i neimenovanog generala, prenosi Reuters. Rusija i Sirija još su jednom pozvale SAD da svoje napore usmjere na mirovne pregovore, a ne vojnu akciju. Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem posjetio je svojeg ruskog kolegu Sergeja Lavrova u Moskvi te su njih dvojica održali konferenciju za medije, tijekom koje su pozvali SAD da se vrate mirovnim pregovorima. Lavrov je istaknuo kako vojni napad na Siriju može dovesti do širenja terorizma, a sirijski ministar vanjskih poslova optužio je Obamu da pruža podršku teroristima u Siriji te povukao paralelu s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine. Čeka se odluka Kongresa Podsjetimo, američki Kongres danas bi se trebao sastati nakon ljetne stanke. Saziv je to Kongresa koji se iščekuje gotovo u cijelom svijetu jer bi trebala biti donijeta odluka o Obaminom prijedlogu za vojnu akciju kojom bi se interveniralo na području Sirije. Bijela kuća jučer je priznala kako nema 'neoboriv' dokaz o uključenosti Assadovih snaga u prolšlomjesečni napad kemijskim oružjem, već da se povode 'zdravim razumom', koji im govori da je odgovorna sirijska vlada. 'Vidjeli smo rezultat tog napada na snimci', rekao je šef osoblja Bijele kuće Dennis McDonough, a prenosi BBC. 'Imamo li sliku ili neoboriv dokaz koji bi bio 'izvan svake sumnje'? Ovo nije sud i obavještajna zajednica ne radi na taj način', naglasio je McDonough. Kerry: Dokazi govore za sebe Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odbacio je, u izjavi za televiziju CBS, optužbe da stoji iza kemijskog napada na vlastiti narod. Za američkog tajnika Johna Kerryja, međutim, 'dokazi govore za sebe'. Prema pisanju BBC-ja arapske su zemlje podijeljene oko vojnih udara na Siriju. Tako su Saudijska Arabija i Katar tomu sklone, no sirijski susjedi Jordan i Libanon daleko su oprezniji jer strahuju da bi se sukob mogao preliti preko njihovih granica. SAD optužuje sirijski režim za smrt 1.429 osoba otrovnim plinom sarinom korištenim u napadu 21. kolovoza. Međutim, Asad odgovornost prebacuje na pobunjenike koji ga nastoje svrgnuti dvoipolgodišnjim ratom s više od 100.000 žrtava dosad, prema UN-ovim podacima. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.