Još 2010. tri cure su mi rekle što im radi, ali nisu htjele da to prijavim. Žrtava je barem 20-ak

05.09.2020. 10:50:00

Prije 4 godine šefica Psihijatrije je, kaže, pokrenula protiv optuženog postupak, no nakon toga je smijenjena

I dok policija i tužiteljstvo nemaju nikakvih novih saznanja niti postupanja protiv poznatog varaždinskog psihijatra koji je teško optužen za seksualno iskorištavanje pacijentica, njegova bivša šefica, voditeljica Odjela psihijatrije varaždinske Opće bolnice, primila je još 2016. dvije prijave svojih kolega o njegovu neprimjerenom ponašanju.

Pokrenula je, kaže, postupak, no nakon toga je smijenjena s mjesta voditeljice odjela, bila je izložena pritiscima i napustila je varaždinsku bolnicu te potražila novo radno mjesto. Psihijatar ju je tužio za mobing i taj postupak je još uvijek u tijeku, što nam je potvrdila i ona sama.

Odvjetnik

- Da, to je točno i to je sve što vam mogu reći, jer prema savjetu svog odvjetnika, s obzirom na to da je u tijeku postupak, ne mogu ništa više reći - rekla nam je mr. sc. Zemira Medved, spec. psihijatar. Kako kažu naši sugovornici, o njegovu se ponašanju prema pacijenticama znalo ne samo u krugu bolnice već je to bila i “javna tajna”. Međutim, šutnju institucija objašnjavaju time što je psihijatar imao moćne zaštitnike, kako u tadašnjem i sadašnjem ravnatelju bolnice, ali kažu kako je imao utjecajne zaštitnike i u politici, ali i u crkvenim krugovima. Jedina posljedica koju je trpio jest da mu 1999., kad se saznalo da je bio u vezi sa 16-godišnjom pacijenticom, u čakovečkoj bolnici nije produljen ugovor. Otišao je nakratko u misiju u Benin, po povratku 2000-ih se zaposlio u varaždinskoj bolnici gdje i sada radi.

Psihoterapeuta Nebojšu Buđanovca pitali smo kako je uopće došlo do toga da mu se obratila jedna od psihijatrovih pacijentica.

- Ja sam voditelj tima za krizna stanja Crvenog križa Varaždinske županije i javljaju mi se ljudi u raznim kriznim stanjima. Prvi put sam za tog psihijatra čuo 2010. godine. Na razgovor, neovisno jedna o drugoj, došle su tri djevojke koje su bile u vezi s njim, a bile su mu pacijentice. Međusobno se nisu poznavale. Ispričale su priču kako ih je brzo odvojio od dečkiju i stupile su s njim u seksualne odnose. One su tada imale 19-20 godina, a on 40, ali im je djelovao puno mladolikije. Ja sam to tada htio prijaviti komori, ali one nisu željele to potvrditi. Prvi put sam to komori prijavio 2016. kad sam se susreo sa slučajevima još nekih djevojaka. Neke od veza su bile uz pristanak pacijentica, ali ja sam smatrao da je to bilo neetički.

Kako to da je sada sve izašlo u javnost?

- U siječnju ove godine javila se još jedna žena koja je bila njegova pacijentica 2012. i koja je ispričala da ju je dirao na seksualni način, objašnjavajući joj da je to dio pregleda. Ta djevojka je tada kad se to događalo bila jako mlada i uplašena. Ona je čekala punih osam godina dok nije odlučila progovoriti u siječnju ove godine. Ona je prva pristala svjedočiti, ona ga je prijavila tužiteljstvu, ali je to otišlo u zastaru. Ali, ja sam u njezino ime podnio prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori. U međuvremenu sam upoznao još djevojaka koje su s njim imale slično iskustvo i možda će se pojaviti u sljedećoj emisiji i ispričati svoju priču. Ja osobno znam za najmanje još deset, kolegica Milković zna za još toliko, kao i dr. Sakoman. Uputio sam tri nove njegove pacijentice, jedna je bila verbalno zlostavljana uz pokušaj seksualnog zlostavljanja, jedna njegova pacijentica koja je bila u vezi s njim se ubila, ubila se nešto kasnije, na odjelu je imala seksualne odnose s njim. To je bilo prije nekoliko godina. Nadam se da će prijateljica od pacijentice koja se ubila to ispričati.

Imate li vi nešto osobno protiv njega i zašto ste sada istupili u javnosti?

Ima zaštitu

- Apsolutno ne. Poznat sam kao nekonfliktna osoba, moj jedini motiv je profesionalne prirode, da se takve stvari ne smiju dopustiti. Kako sam i voditelj tima za krizna stanja u Crvenom križu, mislim da nema govora o tome. Ja se dugi niz godina javno borim protiv gurua, manipulatora i sektaša. Istovremeno potičem sve mlade žene da se jave i ispričaju svoju priču, jer očito da drugačije ne ide. Postoji očito volja da ga se zaštiti, a riječ je o institucijama koje odbacuju prijave. Ima li on neke svoje igrače ili ne, ne znam. Ne znam kako kotira u bolnici, te zašto nije provedena interna istraga. On se brani da je ovaj prilog osveta njegove partnerice Petre i njezine majke i da one vode cijelu priču. To je apsolutna laž. Ja sam Petrinu majku upoznao 2016. godine, Petru sam upoznao prošle godine. Njega znam od 2010. I puno puta sam čuo priče o njemu. Ne stoji ta njegova priča - zaključuje Buđanovac.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Dušan Miljuš/Foto: Provjereno/Željko Hajdinajk/CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.