Još jedan srpski zločinac zahtijeva puštanje na slobodu!

20.02.2015. 19:30:28

Još jedan srpski zločinac zahtijeva puštanje na slobodu! I Šešelj tražio da se pokaže humanost prema Hadžiću Kako se navodi, Hadžić je u proteklih 48 sati podnio dva zahtjeva, prvi u srijedu, a drugi danas, u kojem traži da bude pušten na tri tjedna kako bi 26. veljače započeo kemoterapijom. Haaški optuženik Goran Hadžić zatražio je od Haaškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) da ga hitno privremeno pusti na slobodu kako bi se mogao podvrgnuti kemoterapiji jer ima dijagnostificiran rak koji se ne može kirurški ukloniti, objavili su u petak beogradski mediji pozivajući se na priopćenje ICTY-a. Kako se navodi, Hadžić je u proteklih 48 sati podnio dva zahtjeva, prvi u srijedu, a drugi danas, u kojem traži da bude pušten na tri tjedna kako bi 26. veljače započeo kemoterapijom. Hadžić je, kako prenose mediji, od sudskog vijeća zatražio i prihvaćanje njegova prethodnog zahtjeva za privremeno puštanje na slobodu najmanje 12 ili više tjedana. Goranu Hadžiću je, prema navodima medija, dijagnosticiran karcinom "koji ne može biti operiran", a bolest je u finalnoj fazi, što je naveo sucima u zahtjevu od prije dva dana. Prema tvrdnjama srbijanskih medija, Hadžićeva obrana napominje da on tijekom šestomjesečne kemoterapije koju su mu propisali liječnici "neće biti u stanju mjesecima nazočiti suđenju" jer bi ti negativno utjecalo na njegovo zdravstveno stanje, a u svibnju bi trebao biti podvrgnut i pregledu MR-om. Hadžić je, kao bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, a poslije višegodišnjeg bijega i skrivanja uhićen je prije četiri godine, u lipnju 2011. na Fruškoj gori i izručen ICTY-u, gdje mu je suđenje započelo u listopadu 2012. Zbog lošeg zdravstvenog stanja Gorana Hadžića prošle godine u prosincu haaški optuženik na privremenoj slobodi Vojislav Šešelj zatražio je državni organi Srbije "pokažu humanost i pomognu Hadžiću". Šešelj je tada na tiskovnoj konferenciji ustvrdio kako ima "službenu potvrdu da su epileptični napadi kod Gorana Hadžića isprovocirani tumorom na mozgu" te da o tome želi obavijestiti javnost jer "Hadžić više nije sposoban ni za kakvo suđenje i u jako je lošem stanju". "U njegovu slučaju sve je neizvjesno i država bi trebala iskazati solidarnost i humanost", rekao je tada Šešelj. Goran Hadžić bio je predsjednik samozvane vlade samoproglašene srpske autonomne oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, a od 26. veljače 1992. do prosinca 1993. predsjednik je takozvane Republike Srpske Krajine. Protiv njega je u srpnju 2004. podignuta optužnica haaškog suda zbog ratnih zločine, ubojstva, protjerivanja, zatočenja, mučenja i deportacije Hrvata kao i drugih nesrba. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.