Josić o incidentima: Velik broj Srba i danas želi SAO Krajinu, nitko ne reagira kada se pjevaju četničke pjesme...

07.05.2021. 10:06:00

U nedjelju je obilježena jedna od tužnijih obljetnica iz Domovinskog rata. Prije 30 godina, 2. svibnja 1991., masakr 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi napali iz zasjede i ubili, krvavi je događaj koji je označio početak Domovinskog rata i kolektivno se urezao u svijest nacije. 

Na dan kada se obilježavala obljetnica masakra nad 12 hrvatskih policajaca, ali i slavio pravoslavni Uskrs, skupina mladića hodajući Borovim Selom vikala je, među ostalim, "Ubij Srbina". Oko tog incidenta oglasili su se brojni, no ponajviše članovi SDSS-a. Taj čin odmah su osudili svi, uključujući i Vladu i predsjednika, a policija je uhitila spomenute mladiće. No portal Direktno objavio je da je svemu prethodio prešućeni incident. Nažalost, ovaj incident u medijima je prošao ispod radara. 

O svemu što se ovih dana događalo, ali i odnosa sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru i okolici, incidentu koji se dogodio na obilježavanju obljetnice stradanja 12 redastvenika, te javljanju Srpkinje iz Borova Sela koja je revoltirana time što Hrvatima smeta spomenik četničkom vođi Šoškočaninu izjavila ''da joj smeta 12 redarstvenika te da živi u Hrvatskoj, ali to nije njezina domovina'', razgovarali smo s predsjednikom Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislavom Josićem.

"Oni žive u Hrvatskoj, a domovina im je Srbija. To su pokazali 1991. godine, a jednako tako misle i danas. Nažalost, politika je situaciju učinila takvom s provedbom mirne reintegracije kada je dala jednaka prava u ovoj državi onima koji su pucali na nju i onima koji su je branili. Žalosno je što je takva situacija, ali naše dosadašnje politike zaslužne su za to.  Ne želim reći sadašnja, nego sve politike koje smo imali do sada, sve su nas dovele u situaciju da imamo to što sada imamo", rekao je Josić. 

Dodao je kako je neki dan izjavio i da su ti mladići koji su pjevali kroz Borovo bili revoltirani puštanjem četničkih pjesama uoči obljetnice masakra. 

Podsjetimo, Miloš Mitrović, član SDSS-a, večer prije obljetnice zvjerski ubijenih 12 hrvatskih redarstvenika na razglas iz automobila puštao četničke pjesme i time izazvao reakciju navijača. 

"Naravno da su reagirali na to", rekao je i upozorio na dvostruke kriterije koji se javljaju u našoj zemlji.

"Kada netko pjeva četničke pjesme, to je 'sasvim normalno' i to se ne sankcionira, izgleda, to je demokracija. Međutim, čim se dogodi obrnuto i zapjeva hrvatska mladež, odmah se radi o ugrozi. Srbi se osjećaju 'ugroženo' danas jednako kao što su se osjećali 'ugroženo' 1991., a jednako će se 'osjećati ugroženima' i za 20 godina u Hrvatskoj", poručio je Josić.

Davor Javorovic/PIXSELL

"Oni tu državu ne vole, ne žele i kada bi mogli, oni bi vrlo rado opet imali SAO Krajinu", dodao je.

Zanimalo nas je misli li da je u medijima ispod radara prošla vijest o provokaciji člana SDSS-a i puštanja četničkih pjesama uoči obljetnice masakra 12 hrvatskih redarstvenika. 

"Naravno, zataškano je kao i sve drugo. Pa vidjeli ste što se dogodilo na Kordunu kada je bačena bomba na djelatnike HEP-a. Za dva dana to je nestalo iz svih mogućih medija i vjerujem da osumnjičeni neće čak niti odgovarati. Da se kojim slučajem dogodila obrnuta situacija, da je Hrvat na nekog Srbina bacio granatu, to bi bilo u svim medijima i njega bi vjerojatno po kratkom postupku najstrože osudili. Zašto Hrvatska ima takve zakone i zašto se tako ponašamo već 30 godina, meni to nije jasno i to bismo svakako trebali pitati političare", rekao je Josić. 

Dok su neki zgroženi jučerašnjim pozivom pripadnice srpske nacionalne manjine iz Borova Sela koja je na neki način opravdavala ubojstva redarstvenika i branila spomenik Šoškočaninu te izjavila na kraju da iako živi u Hrvatskoj da to nije njezina domovina te da ona voli Srbiju, drugi su pak naviknuti na ovakva razmišljanja, i iznenađenju nije bilo mjesta. Većinom je riječ o stanovništvu koje živi na istoku Lijepe naše. 

"Takvo ponašanje kod nas je svakodnevna pojava", kaže Josić i dodaje: "Naime, mi se svaki dan susrećemo s takvim situacijama. Oni i dan danas žale što nema SAO Krajine i vjerujem da bi i danas učinili sve što treba da je ponovno stvore, a hrvatsku državu vole samo kada dobijaju primanja i nekakve socijalne pomoći. Inače, Hrvatsku nikad nisu ni htjeli".

"Nažalost, imamo političare koji Hrvatsku nisu htjeli pa čak i vode državu, a oni koji su za Hrvatsku ginuli i borili se, njih nema nigdje i to je naša sramota. Politike su odradile sve naopako, ljudi su takvi kakvi jesu - pasivni, nitko se ne želi buniti ni za što i zato imamo situaciju kakvu imamo. Proći će puno naraštaja dok ne dođu mladi političari koji će biti prohrvatski orijentirani jer ovi koji su zemlju vodili 30 godina nisu bili političari takvi, nego su bili orijentirani samo za sebe i gledali su gdje su mogli što 'maznuti''', zaključio je Josić za Direktno.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bl/Foto: fah/Davor Javorović/PIXSELL/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.