'Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja' - na današnji dan poginuo Andrija Matijaš Pauk

09.10.2018. 13:21:07

HEROJ DOMOVINSKOG RATA Drugog dana operacije Južni potez, 9. listopada 1995., na prilazu Mrkonjić gradu poginuo je heroj Domovinskog rata Andrija Matijaš – Pauk. Kao i u dotadašnjim bitkama Matijaš je krenuo iz prvih redova, vozeći se na oklopnom vozilu. Matijaš je rođen 1947., a završio je školu za dočasnike oklopno-mehaniziranih postrojbi. Tijekom karijere u Jugoslavenskoj narodnoj armiji posvetio se vojnom sportu i postao vrlo uspješan sportaš i instruktor. JNA je napustio kada je počela agresija na Hrvatsku, a nakon ratnog iskustva na Baniji, pristupa 4. brigadi, piše HRT-ov portal Dani ponosa. Rat je počeo kao pješak, no iskazao je velike organizacijske sposobnosti i hrabrost, a istaknuo se u borbama za oslobođenje juga Hrvatske, posebno u operaciji Vlaštica. Već dotad je od zarobljenih srpskih tenkova ustrojio Samostalnu tenkovsku satniju koja prerasta u Oklopnu mehaniziranu bojnu brigade. Dodatno ojačan Oklop 4. brigade pokazao se presudnim u oslobađanju Ravnih kotara tijekom operacije Maslenica. U tim borbama Matijaš je višestruko ranjen, no napustio je bolnicu i vratio se na bojište. Nakon obrane zadarskog zaleđa, preuzima dužnost načelnika oklopnih postrojbi, a iduće godine postaje načelnik stožera 4. brigade. U operacijama: Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95 njegovi tenkovi su oslobađali Dinaru, Livanjsko polje i Bosansko Grahovo, a Matijaš je kao zamjenik zapovjednika imao važnu ulogu. Nakon pobjedničke Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, pri čemu je poginuo. Matijaš je odlikovan najvišim državnim odličjima, a pokopan je u rodnoj Marini kod Trogira. Zauvijek će ostati zapamćena Matijaševa proročanska najava oslobađanja okupirane Hrvatske: "Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja". U spomen na Matijaša, posmrtno promaknutog u general-bojnika, Četvrta brigada dobila je naziv Pauci, a vojarna u Kninu nosi njegovo ime.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.