KAFIĆ SUGRAĐANE ŠOKIRAO OBJAVOM! Riječ je o kandidatkinji za gradonačelnicu: ‘Tako nisko i jadno, a čemu!’

03.03.2021. 16:11:00

Da objave ugostiteljskih objekata mogu postati prvorazredna politička stvar zorno je pokazala priča oko riječkog kafića ‘Tri majmuna’. O poruci vlasnika kafića kako HDZ-ovci nisu dobrodošli raspredalo se danima, premijeru Andreju Plenkoviću bila je to jedna od omiljenih tema.

A sada je priča oko ugostiteljskih objekata i političara dobila nastavak koji je uslijedio u Bjelovaru. Sve je krenulo kada je ekipa iz “Caffe i bistro Franza”, vjerojatno najpopularnijeg ugostiteljskog objekta u gradu, na neobičan način predstavila nove kolače u svojoj ponudi.

“Znači, zeleni je mus od kruške i čokolade, crveno-crni je znači, od marakuje i manga, znači, isto tako i lijevi je do kruške i znači, ostaju cilindri koji su znači, od pistacija i malina. A okruglo je znači, Paris Brest. Kako ti se čini, znači?”, napisali su u statusu na Facebooku uz pripadajuće slike novih delikatesa. 

Na prvu, ništa se ne čini toliko spornim, no nije prošlo dugo da poznavatelji lokalnih prilika u ovome prepoznaju političku poruku. Naime, u objavi su neki Bjelovarci prepoznali izrugivanje s kandidatkinjom Centra za gradonačelnicu Bjelovara Danijelom Hajdinjak Prihić koja ima govornu manu te su se žestoko se obrušili na ugostitelje.

Dojavili su isto i njoj koja je potom reagirala putem Facebooka. 


“Znači… Hvala Franzu, prepoznala sam se jer sam svjesna svojih mana, ali moja mana će postati moja prednost! Ja sam ovdje da dokažem da se možemo promijeniti i da završim svoju borbu s govorom na čemu radim cijeli život. Promjene uvijek idu od nas samih i na sva zlobna kuloarska šuškanja zašto sam ja ovdje… EVO ODGOVOR. DA DAM NAJBOLJE OD SEBE ZA BJELOVAR! Vi koji se nikada niste mijenjali, rasli sa teškoćom nećete nikada znati. Upravo je dio moje kampanje da prihvatimo različitosti. Ne trebam ničije sažaljenje, ali nećete me niti obeshrabriti.. Ako je to sve gdje me možete udariti nastavite. Znači… Nadam se da će vrijediti bar jedne besplatne grijalice”, poručila im je.

Uslijedila je, uvjetno rečeno, isprika Franza, objavljena također na Facebooku.

“Studija koju su prije nekoliko godina proveli američki logopedi upućuje na to da će, kada je pojedinac pod stresom, vrlo često koristiti poštapalice. Naši dragi slastičari silno su se trudili napraviti nove, prekrasne slastice i vrlo uzbuđeno nam ih predstavili na način koji smo prenijeli, kako bi to uzbuđenje i zadovoljstvo stvorenim podijelili s vama. Znamo da smo u tome uspjeli. Nažalost, neki su naše uzbuđenje povezali s nekim drugim uzbuđenjima. Politička uvjerenja naših gostiju i svih nas u FRANZ-u, posve su osobna stvar na koja ni na koji način nismo niti želimo utjecati. Žao nam je ako smo koga povrijedili jer naš je posao vaše zadovoljstvo i veselje.”

No, da ne ostane sve u virtualnoj sferi odlučili smo nazvati protagoniste ove ‘afere’. Stvari su postale još sumnjivije kad smo otišli na stranice transparentnog Bjelovara i vidjeli da aktualno gradsko poglavarstvo sa saborskim zastupnikom, HSLS-ovcem Dariom Hrebakom (u koaliciji je s HDZ-om!) na čelu potrošilo dosta novca u ‘Franzu’. Recimo, tu je račun od 30.000 kuna za catering za sudionike i goste nogometne utakmice reprezentacije Hrvatske i Bjelovara 2019. godine, catering povodom regionalnih dana EU Fondova plaćen je Franzu 9.100 kuna iz gradskog proračuna, ručak s britanskim veleposlanikom prije tri godine stajao je 3.5777 kuna, večera za izvođače povodom Dana Grada iz 2018. godine plaćena je 3.500 kuna… Lani je zbog lockdowna, očekivano, promet nešto pao, no bilo je tu i dalje računa od nekoliko tisuća kuna. Ipak, kao što smo napomenuli, Franz je jedan od popularnijih ugostiteljskih objekata i ne mora ništa značiti što je Hrebak tu ostavljao gradski novac pa da mu sada rade uslugu rugajući se s njegovom protukandidatkinjom.

Mi smo restoran, kakva politika? Mi to nismo znali, niti nam je to namjera, stavili smo objavu o kolačima i niti jednog trenutka nismo imali Danijelu u kontekstu. U dobrim smo odnosima s njom, baš idemo popiti kavu”, otkrio nam je Srećko Koljić,  jedan od suvlasnika, dogovor o ‘kavi pomirenja’. Potom je dodao da grad kod njih nije potrošio puno novca. Ipak, određena poveznica s politikom postoji. Drugi suvlasnik, Bernard Coner, sin nekadašnjeg HDZ-ovog župana i poduzetnika Marijana Conera. Koljić je također u javnom životu grada, predstavnik je obrtničke komore u Turističkom vijeću Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Da će do pomirbene kave doći čuli smo i s druge strane. Hajdinjak Prihić je rekla da nikome ne želi raditi probleme, a pojasnila nam je i zašto je burno reagirala.

“Nisam odmah vidjela post, već sam dobila poruku od mojih prijatelja koji su me prepoznali u objavi. Trenutno sam reagirala, pogodilo me osobno. No, čuli smo se u međuvremenu, ispričali su mi se i rekli da je to slučajnost i mi ćemo danas popiti kavu. Ne želim od ovoga raditi aferu, pogotovo ugostiteljima kojima nije lako nakon pandemije. Ja u svojoj kampanji želim povezati grad jer primjećujem podjele i nemam namjeru dijeliti.” 

Do kave je u međuvemenu i došlo, a kandidatkinja za gradonačelnicu ispričala je i dio razgovora putem Facebooka.

“Hoću vas obavijestiti da sam sa Franzom izgladila nesuglasice. Popili smo kavu i objašnjeno mi je da su imali dan prije edukaciju u kojoj je kuhar koristio istu poštapalicu. Nitko ali baš nitko ne smije biti diskriminiran. Molim vas da pokažemo razumijevanje, da prestanu prozivanja i da budemo primjer da ovaj grad može potaknuti suradnju i zajedništvo.

No, da će ipak biti nekih posljedica pokazuju komentari Bjelovaraca.

Tako nisko i jadno, a čemu… Kad sam pročitala ovo jutros pomislih do kud Vaša bolesnoća može ići. Zanima me samo tko je autor teksta pa onda da sve bude transparentno kako se volimo pozivati na to u ovom gradu”; “Ušli ste u sferu u koju niste trebali, nikada. Ako ste to napravili svjesno, onda niže valjda ne možete. Ako je bilo slučajno onda ste prebahati i arogantni beskrajno i kad tad će vam se to obiti o glavu! Sve što objavite javno, ima određene posljedice. A mogli ste ostati super mjesto za uživanje u mirisima okusima izvrsne hrane! Šteta”; “Znači, ovako ostavljate jako loš okus u ustima i potpuni manjak ukusa”; “Ako je stvarno slučajno, bilo bi lijepo ispričati se javno osobi koja se pronašla u toj objavi. Predizborna kampanja je počela. Bilo bi lijepo da su svi akteri kulturni te da svoje bodove dobivaju na programima, a ne na podbadanju protivnika izrugujući se njihovim manama. Treba se izdignut iznad balkanskog blata”, samo su neki od prvih komentara na račun ‘Franza’ koji će nakon ovoga, sasvim sigurno, morati ‘ispeglati’ imdiž.

Iako je Hajdninjak Prihić prihvatila ispriku, neki se ne slažu s time.

“Njihovo je da se ispričaju, a Vaša da ne budete njihov advokat, ulaskom u političku arenu osnovno pravilo je da ništa nije slučajno, sretno Vam želim dalje za bolji grad!”, poručio joj je jedan od pratitelja”, stoji u jednom komentaru, drugi pak ne vjeruje Franzu”.

“Bez uvrede, ali to su priče za malu djecu.. Čak i da je istina to što su u isprici naveli, to znači da će sutra sprdati debele, niske, škiljave, ovakve ili onakve,tako da… i to je ok ?”,  upitao se drugi.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: Facebook/Danijela Hajdinjak Prihić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.