Kajtazi za Narod.hr o slučaju nasilja u romskom naselju: Podržat ću svaku zakonsku izmjenu da institucije dobiju više ovlasti

23.12.2021. 10:20:00

Prošlog tjedna dogodio se šokantan slučaj obiteljskog nasilja u romskom naselju Piškorovec. Tada je muškarac metalnom šipkom nasrnuo na suprugu koja je u naručju držala dvoje djece te je ozlijedio i suprugu i novorođenče staro tek dvadesetak dana. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da to nije prvi slučaj naselja u Piškorovcu budući da je prije četiri godine ondje ubijena šezdesetogodišnja žena, a prije dvije godine majka devetero djece. 

Tim povodom kontaktirali smo Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika i predstavnika romske manjine, kako bi pojasnio što će se poduzeti oko navedenog slučaja nasilja i na koji način kao saborski zastupnik može spriječiti nasilje unutar romske zajednice. 

“1. Jeste li u ranijim slučajevima nasilja poduzeli određene mjere kako biste spriječili daljnje nasilje unutar romske zajednice? 

2. Što ćete poduzeti nakon slučaja koji se dogodio u subotu?

3. Hoćete li i na koji način iskoristiti svoje ovlasti kako biste spriječili daljnje nasilje i pomogli žrtvama?”, pitanja su upućena Veljku Kajtaziju.

Saborski zastupnik za Narod.hr je poručio:

“Žao mi je da je je još jedan slučaj iz romskog naselja Piškorovec završio u crnoj kronici. Ovim putem najoštrije osuđujem ovaj slučaj, posebno jer se radi o nasilju nad ženom i djetetom. Za takvo ponašanje nema nikakvog opravdanja.

Odgovornost tu, osim od institucija, tražim i od same zajednice

Iako ne možemo svaki takav slučaj preventirati, nastavit ćemo raditi i na obrazovanju mladih žena i raditi sa zajednicom kako bi se podigla svijest o neprihvatljivosti bilo kakve vrste nasilja. U godini pred nama, zajedno sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, organizirat ću sastanake sa svim relevantnim institucijama u Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji – u županijama gdje se provodi projekt “Obrazovane Romkinje – jaka zajednica” s ciljem prevencije i podrške Romkinjama u slučajevima rodno uvjetovanog nasilja. To će rezultirati Protokolima o suradnji i nadam se učinkovitijem radu svih institucija vezanih za sprječavanje nasilja nad ženama.

Odgovornost tu, osim od institucija, tražim i od same zajednice koja treba prokazivati takve osobe i signalizirati njihovo ponašanje prema institucijama. To naglašavam jer je ovaj slučaj došao iz kućanstva bez posebnih evidencija.

Podržat ću u tom smislu svaku zakonsku izmjenu da institucije dobiju više ovlasti, ali isključivo kada se utvrde činjenice bez generalizacija, a nasilni pojedinci izdvoje. Posebno oni pojedinci koji prekomjerno konzumiraju alkohol ili zloupotrebljavaju droge.

Kada pogledamo uvjete življenja ove obitelji moramo se također zapitati jesmo li kao društvo dovoljno učinili i trebamo li pojačati programe unaprijeđenja životnih uvjeta Roma koji se tako srčano kritiziraju na društvenim mrežama ili ih ukinuti? Jesmo li na zadovoljavajućoj razini solidarnosti koju imamo
prema romskoj zajednici? Nakon svakog sličnog slučaja slijedi niz generalizacija, a onda muk do sljedećeg puta.

Pozivam sve da daju svoj doprinos da se ovakve stvari više ne ponavljaju”, zaključio je Veljko Kajtazi.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Mihaela Tikvica/Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.