Kako funkcionira kućni test na COVID?

28.05.2021. 15:11:00

Epidemiološka situacija u hrvatskoj se poboljšala, no opreza nikad dosta. Od danas su popustile mjere, a u ljekarne su stigli kućni testovi na koronavirus. O njima je u emisiji Studio 4 govorila Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore te objasnila kako test funkcionira, pogledajte video:

– U hrvatske ljekarne stigao je dugoočekivani test za samotestiranje. Test je jednostavan, uputama i metodama je prilagođen pacijentima. Ako netko smatra da ima simptome i da bi trebao provjeriti svoje zdravstveni status, može otići u ljekarnu i kupiti test, rekla je Ana Soldo za HRT te pojasnila način uzimanja uzorka sa samotestiranje.

– Način uzimanja uzorka sličan je kao i kod uzimanja PCR testova i kod antigenskih testova. Pacijenti dobiju jedan mali štapić, špatulicu koji na vrhu ima pamučni dio koji ide u nos, štapić se mora 2,5 cm staviti u nos i okrenuti nekoliko puta da se dobro uzme uzorak sluznice. Postupak ponoviti u drugoj sluznici, kazala je. 

U testu je testna pločica, koja je dio svih testova za samotestiranje, dobije se i tekućina i stalak u koji se ulije tekućina i u koji će se staviti štapić nakon što se uzme uzorak. Štapić se u tekućini rotira nekoliko puta da tekućina preuzme uzorak sa štapića, sačekamo neko vrijeme, zatim nakapamo na predviđeno mjesto na testnoj pločici i rezultat se čeka 15-20 minuta, nastavlja.

Ako crta na testu ostane svijetla, znači da ste negativni, međutim ako je crta promijenila boju znači da ste pozitivni i osoba se treba javiti svome liječniku obiteljske medicine.

Za službeno detektiranje bolesti potrebno je ipak napraviti brzi antigenski test ili PCR test u zdravstvenoj ustanovi, naglasila je Soldo.

Osjetljivost testa je preko 96 %, a cijena mu je 80 kuna u ljekarnama u Hrvatskoj. Kroz neko vrijeme se očekuje dolazak testova drugih proizvođača na naše tržište.

Soldo je komentirala informaciju da takav test u Njemačkoj košta 3 eura te se može kupiti u određenim trgovačkim lancima i rekla kako cijenu definira distributer, odnosno proizvođač te da Hrvatska na to nema utjecaja.

– To je test koji samo služi samo za vlastitu informaciju, a tamo gdje morate imati negativan test, npr. za prelazak granice ili ulazak u neke prostore gdje se službeno traži negativan test, ovakav kućni test nije priznat, istaknula je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.