KAKO JE BRITANSKI LIJEČNIK ZAVRŠIO U ‘PAUCIMA’: ‘U legendarnoj 4. brigadi dobio sam oružje i odoru’

07.06.2021. 18:05:00

Dr. Martin G. Parry prije Domovinskog rata bio je liječnik, anesteziolog u jednoj londonskoj bolnici, a posao je dijelio s kolegom Nijemcem čiji je otac bio porijeklom iz Splita. U prvim danima rata u Hrvatskoj, zajedno su sudjelovali u dopremi humanitarne pomoći, no njegov kolega odlučio se za konkretniji potez i prijavio se u 4. gardijsku brigadu. A onda je u Hrvatsku pozvao i Martina:

“U Hrvatskoj je nedostajalo liječnika i na pitanje jesam li spreman doći, odlučio sam. U veljači 1992. stigao sam u Split, pridodan sam legendarnoj 4. gardijskoj, dobio odoru i oružje, a onda je sve teklo brzo”, kazao je prilikom dolaska na obljetnicu Oluje 2017. godine.

Poseban gost na obljetnici Oluje
FOTO: Hrvatski vojnik

Dr. Martin G. Parry s Paucima krenuo je u prve ratne zadaće na Južnom bojištu, a i danas se živo sjeća mjesta na kojima je boravio. U nekoliko je navrata i na ispomoći u splitskoj bolnici. Na kratko se vratio u London, ali je već u rujnu 93. ponovno u Splitu. Prisjetio se kako je obitelj njegovu odluku teško prihvatila jer, kao ni većina ljudi, nisu shvaćali kakav je to rat. No, razumjeli su Martinov poriv i želju da bude ondje gdje može nekog spasiti. Ovaj britanski liječnik je 2017. godine na proslavu obljetnice VRO Oluja zajedno sa Danielom Kingtonom i Larsom Newbouldom – pozvan kao poseban gost.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Hrvatski vojnik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.