Kako je Jutarnji list podmetnuo humanitarki "ratnog zločinca Kordića"

20.08.2014. 10:13:12

Ako današnjoi student novinarstva želi iz prve ruke saznati kako to izgleda medijska manipulacija u našem hrvatskom novinarstvu, treba pročitati današnji intervju s liječnicom i humanitarkom Nelom Sršen na portalu Jutarnjeg lista. Tako maliciozno, a istodobno tako neinteligentno podmetanje, medijsko tržište u Hrvatskoj dugo nije vidjelo. A nagledali smo se odista svega i svačega.

Utjecajan hrvatski lijevo-liberalni dnevnik Jutarnji list još jednom je pokazao kako je današnji hrvatski žurnalizam izgubio sve profesionalne i etičke kriterije. Taj je dnevnik, naime, prenio intervju Slobodne Dalmacije s poznatom hrvatskom liječnicom i humanitarkom Nelom Sršen u kojem, između ostalog, ta liječnica iznosi svoje dojmove o Dariju Kordiću. Naslov intervjua kojeg su iznjedrile kolege u dnevniku u Koranskoj 2 je sljedeći: "Poznata liječnica Nela Sršen o ratnom zločincu: Kordić je utjelovljenje pojma Hrvat".

Prva je pomisao kad se pročita naslov kako Sršen ima izuzetno ružno mišljenje i o Kordiću i o Hrvatima. Ako je Kordić u naslovu etiketiran kao ratni zločinac, a onda slijedi izjava poznate liječnice kako je "Kordić utjelovljenje pojma Hrvat", logika je i više nego jasna; prema Neli Sršen, Hrvati su po svojoj naravi zločinci.

Međutim, kad čitatelj malo dublje uđe u intervju, svjedoči sasvim jednoj drugoj priči. Sršen, ne da ne misli ništa ružno o Kordiću, nego o njemu priča isključivo u superlativima. Prenosimo njenu izjavu iz intervjua koja se odnosi na Kordića:

"Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta", kraj citata.

Što reći? Ako je i za Jutarnji list previše je. Tako malicioznu, a istodobno tako neinteligentnu konstrukciju naslova medijsko tržište u Hrvatskoj dugo nije vidjelo. A nagledali smo se odista svega i svačega.

  • Autor: Ivan Kraljević/Dnevno.hr
  • Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.