Kako je krivokletnik Stjepan Mesić doprinio nepravednoj presudi haškog suda? ( Video)

27.03.2020. 08:43:00

Stipe Mali je skrivećki, kao zaštićeni svjedok, išao svjedočiti u Haag (1998.) u postupku Blaškić, čime je postavio temelj optužbi za udruženi hrvatski zločinački pothvat u BiH. A Stipe Veliki se vratio iz Haaga s lažnom pričom kako je bio krunski svjedok u slučaju za Ovčaru protiv bivšeg vukovarskog predsjednika općine Slavka Dokmanovića”, pisala je novinarka i publicistkinja Višnja Starešina o ulozi Stjepana Mesića u davaju podrške tužiteljstvu Haškog suda.

 Stipe Mali je kao predsjednik Republike Hrvatske mirno gledao kako Haaški sud kažnjava hrvatske novinare (između ostalih i Josipa Jovića iz Slobodne Dalmacije) jer su se usudili u interesu javnosti objaviti njegovo tajno svjedočenje, a istodobno je u predsjedničkom uredu dilao tužiteljstvu Tuđmanove transkripte i sve što je moglo pomoći konstruiranju priče o hrvatskom zločinačkom pothvatu u BiH”, dodala je u istoj kolumni.

 Tihomir Blaškić bio je general HVO-a kojega je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima počinjene u razdoblju 1992.-1994. Presudom iz 2000. osuđen je na 45 godina zatvora.

 Godine 2000., neki su hrvatski mediji objavili izjave i transkripte ovog svjedočenja, nakon čega dolazi do “Naredbe o trenutačnom prekidu kršenja mjera zaštite svjedoka” Sudskog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine.

“Tjednik “Globus” u broju od studenoga i dnevnik “Slobodna Dalmacija” u svojim izdanjima od 28., 29. i 30. studenoga objavili su izjave ili transkripte svjedočenja zaštićenog svjedoka pred ICTY-em”, pisalo je u Naredbi Haškog suda te upozorio da će u slučaju da se hrvatski list ogluši o sudsku naredbu, ICTY pokrenuti sudski postupak protiv odgovornih osoba.

“Vrhunac posebnosti bilo je ponašanje hrvatske države i političkog vodstva Hrvata u BiH prema procesu vlastite kolektivne kriminalizacije.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.