Kako su u Vladi zamislili rad na određeno?

25.05.2013. 10:30:34

Vlada predlaže da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, a drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto ne može biti sklopljen na duže od tri godine Prema Vladinu prijedlogu, ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na duže od tri godine, drugi se ne može sklopiti na određeno, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dodavši kako je takvo rješenje dogovoreno s poslodavcima i sindikatima. Kaže da će se tako omogućiti poslodavcima zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u trajanju dužem od tri godine, a istovremeno će radniku biti ojačana sigurnost. Mrsić kaže da je sa socijalnim partnerima dogovoreno i maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati, što je posebno važno poslodavcima u turizmu. Izvor iz Ministarstva rada najavljuje strože kontrole Inspektorata rada uz uvođenje zelenih, žutih i crvenih kartona poslodavcima. Crveni će biti dodijeljivani za neisplatu plaća i neprijavljivanje radnika. Inspektori će biti ovlašteni naplaćivati kazne na licu mjesta. Iz Ministarstva se doznaje da su u tijeku tripartitni pregovori Vlade poslodavaca i sindikata o širim izmjenama ZOR-a, a trenutno se razgovara o interesnim pitanjima kao što su prava radnika u restrukturiranju poduzeća, otpremnine i slično.

D.N.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.