Kako su završile optužbe za korupciju u obnovi Gunje: Prijeti li isti scenarij i Petrinji?

11.01.2021. 16:33:00

Obnova potresom stradalih područja vjerojatno će trajati jako dugo. No, dok su neke organizacije i pojedinci spremni žrtvovati mnogo kako bi pomogli unesrećenima, što je osobito vidljivo ovih dana, postoje i oni koji će ovu nesreću pokušati zlorabiti te kroz „mutne poslove” ostvariti korist za sebe.

Vlada Andreja Plenkovića koja će provoditi obnovu, u koaliciji je s HNS-om, strankom čiji su sadašnji i bivši članovi kompromitirani brojnim aferama.

Javnosti su dobro poznate bile optužbe na račun tada HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš koja je vodila obnovu u Gunji. Iako DORH nije utvrdio njezinu odgovornost, spominjale su se brojne optužbe.

Gong-ov portal Faktograf navodi da su se optužbe za korupciju prilikom obnove Gunje, u medijima počele pojavljivati uoči lokalnih izbora 2017. godine, kada je Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu bila protukandidatkinja Milanu Bandiću, te da su optužbe protiv Mrak Taritaš u javnost plasirali i članovi Bandićeve stranke.

Kuće po kvadratu navodno preplaćene za 5810 kuna

U toj su obnovi kuće po kvadratu navodno preplaćene za 5810 kuna, dok je cijena wc četke navodno bila čak 239 kuna, a DORH je i pokrenuo istragu po službenoj dužnosti. Pravni stručnjak i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević tvrdio je da “je zamračeno najmanje 17 milijuna eura”.

U travnju 2017. općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo je izvide o građevinskim radovima na kućama u poplavljenim selima Cvelferije. 

Epilog je to više medijskih napisa te anonimnih prijava u kojima se navodilo kako je Ministarstvo graditeljstva preplatilo radove. Zbog toga se na udaru našla i tadašnja ministrica Anka Mrak-Taritaš, koja se u vrijeme Kukuriku-vlasti medijski prikazivala kao junakinja obnove poplavljenih Gunje, Rajeva Sela, Strošinaca…

Prema pisanju 24 sata otkriveno je da je i primjerice za neke septičke jame bilo predviđeno da država plati 64.500 kuna, a tek nakon toga su formirana povjerenstva koja su prepolovila cijenu.

Također je otkriven čest model po kojem su se obavljale kuće. Velika tvrtka koja je dobila posao, primjerice za 100.000 kuna, prepustila je drugom kooperantu taj posao za 60.000 do 80.000 kuna, a sebi su zadržali proviziju. Otkriveni su i slučajevi kada je i taj drugi kooperant prepustio posao i uzeo proviziju. Tako je primjerice, država platila obnovu kuće 100.000 kuna, a u konačnici je ona obnovljena i za upola manje novca.

– Bila je to trgovina, a cijene su bile takve da je i treća ruka mogla zaraditi. Sramota me reći, ali primjerice nikada više nisam zaradio 40.000 kuna za dva sata jer je trebalo ukloniti dva mala objekta. Tko je bio bliže vatri se još više ogrijao. Brzo se radilo i danas se već naveliko aktiviraju garancije za kuće – kazao je za 24 sata jedan lokalni izvođač radova koji je sudjelovao u poslu.

DORH-ova istraga utvrdila da je “sve bilo po zakonu”

Istraga je 2018. još bila u tijeku, kada smo objavili članak Koliko dugo DORH misli istraživati je li Anka Mrak Taritaš preplatila cijenu kuća, kada je 70 kvadrata u Gunji naplaćivala 893.600 kuna?

Tek lipnju 2019., nakon 3 godine istrage, vinkovačko Općinsko državno odvjetništvo donijelo je zaključak. A zaključilo je, na opće zaprepaštenje, kako je sve bilo po zakonu, nije bilo preplaćivanja i nikakvih obilježja kaznenih dijela.

– Izvidima nije utvrđeno da bi radovi na obnovi obiteljskih kuća na poplavljenom području županjske Posavine bili preplaćeni odnosno da bi bilo kakvih drugih nepravilnosti. Nisu ostvarena bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, te stoga nema osnova za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti državnog odvjetništva – objavilo je tada Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.

Nekadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (Glas, tada HNS) kaže da je vjerovala da će prijave protiv nje biti odbačene jer je sve analizirala i nakon završetka obnove.

– Mi smo osnovali i povjerenstva koja su zaustavljale ludosti koje su neki izvođači željeli naplati. Na obnovi Posavine sam upoznala i sve najbolje i sve najgore strane hrvatskog građevinarstva, ali što više vrijeme bude prolazilo, vidjet će se koliko smo velik i dobar posao obavili. Zbog toga sam mirno spavala. Ja sam tad bila spremna i staviti mandat na raspolaganje da nismo uspjeli završiti školu u roku, znala sam da će ljudi otići ako ne budu imali uvjeta za popravak. Bilo je svega, ali pamtit ću uvijek dobre stvari – zaključuje Mrak Taritaš za 24 sata.

Što se tiče novih kuća, njen tadašnji zamjenik, a i danas državni tajnik Željko Uhlir je rekao da su arhitekti napravili projekte modernih kuća visokog standarda. Kada su vidjeli koliko koštaju i u Ministarstvu su pokušali spustiti cijene, ali su projektanti rekli da im onda neće dati projekte.

– Željeli smo promjene i niže cijene, ali arhitekti autori su rekli da ne smijemo dirati u njihovo autorsko djelo. Da smo ponovili cijeli postupak, izgubili bismo još tri mjeseca. Na kraju smo uspjeli nešto spustiti cijenu – rekao je tada Uhlir i dodaje da je u svim poplavljenim mjestima ipak podignut standard življenja i sve je odrađeno kvalitetno.

Na kraju, pet godina od poplave, nema sumnje da je dio tvrtki zaradio preprodavši poslove, te da je država platila i više od cijene po kojoj su kuće obnavljane na terenu. Ali DORH-ovim odbačajem kaznenih prijava, priča o obnovi kuća je završila zaključuje 24 sata.

Želeći saznati je li bilo još istraga DORH-a o obnovi Gunje i okolnih mjesta, obratili smo se samom DORH-u tražeći od njega da nas informira o rezultatima drugih istraga, ako ih je bilo. Do objave teksta, odgovor još nismo dobili.

S obzirom da je stranka čija je bivša članica bila pod sumnjama, a koje su lani odbačene, za preplaćivanje obnove u Gunji, HNS, danas u vladajućoj koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om, je li to razlog zašto Plenković tu korupcijsku aferu nije počeo rješavati čim je došao na vlast?

Nekažnjena korupcija i krađa uvijek vodi k nastavku takve prakse. Prijeti li nam stoga nakon potresa u Petrinji sličan scenarij kao nakon poplave u Gunji?

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.